Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ελπίδα για τη μελλοντική θεραπεία του συνδρόμου Down

22/1/2016 12:20:00 μμ
Νέα μελέτη σε πρώιμο στάδιο ανακαλύπτει ουσία που επιδρά στις μαθησιακές δυσκολίες του εγκεφάλου τη μέρα της γέννησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ελπίδα για την πιθανή θεραπεία του συνδρόμου Down δίνουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, πιστεύουν ότι εντόπισαν μια ουσία που αποκαθιστά τη βλάβη που υπάρχει στον εγκέφαλο και ευθύνεται για τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Down.

Η ουσία χρησιμοποιήθηκε σε ποντίκια που έπασχαν από το σύνδρομο και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δράση της ήταν αποτελεσματική, αφού βοήθησε τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να αποκτήσει το σωστό μέγεθος. Ωστόσο, αυτό συνέβαινε μόνο στην περίπτωση που χορηγούσαν την ουσία στα ποντίκια τη μέρα της γέννησής τους.

Οι επιστήμονες τονίζουν στην έκθεσή τους ότι προς το παρόν η συγκεκριμένη ουσία δεν έχει χαρακτηριστεί ασφαλής για χρήση στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί στο μέλλον.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Roger Reeves, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εφικτές οι κλινικές εφαρμογές σε άτομα που πάσχουν σήμερα από το σύνδρομο, ωστόσο φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία του.

Το σύνδρομο Down προκαλείται από την παρουσία ενός επιπλέον αντίγραφου του χρωμοσώματος 21 στα κύτταρα του βρέφους και δεν θεωρείται ασθένεια, καθώς όσοι το εμφανίζουν δεν υποφέρουν από αυτό, αλλά παρουσιάζουν διαφορές στη σωματική διάπλαση (πιο αδύναμοι και άτονοι μύες), τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι εργοδότες προτείνουν μισθό 30% χαμηλότερο από τη σύμβαση που υπήρχε πριν από 14 χρόνια
Ως άπαξ εβδομαδιαίως χορηγούμενη θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α






Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων