Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ελλιπή τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ-ΤΣΑΥ

1/6/2018 11:18:26 πμ
Οι φαρμακοποιοί πρέπει να πάνε οι ίδιοι εκεί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΦΚΑ, όπως μαρτυρούν οι φαρμακοποιοί, υπολειτουργεί και τους ταλαιπωρεί, καθώς τα ειδοποιητήρια για τυχόν αναδρομικές εισφορές δεν εμφανίζονται πάντα στον ηλεκτρονικό φάκελο των ασφαλισμένων. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θεωρούν ότι δεν έχουν οφειλές (ενώ έχουν) και κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με πρόστιμα που προκύπτουν από τους τόκους των εισφορών...


Το πρόβλημα ανέδειξε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος εξηγεί ότι πολλοί φαρμακοποιοί περίμεναν το ειδοποιητήριό τους, αλλά αυτό δεν αναρτήθηκε ποτέ στον ηλεκτρονικό τους φάκελο. Η απάντηση που του έδωσαν από το ΤΣΑΥ ήταν ότι: «το πιθανότερο είναι, εάν δεν έχει ανέβει ειδοποιητήριο, να μην υπάρχει οφειλή!».

 

Αυτό όμως στην πράξη δεν ισχύει, αναφέρει ο κ. Λουράντος, «καθώς συνάδελφος φαρμακοποιός στον οποίο δεν εμφανίστηκε ποτέ ειδοποιητήριο στον ηλεκτρονικό του φάκελο στο ΤΣΑΥ, είχε οφειλή για αναδρομικές εισφορές στο όνομά του, και εξέδωσε τελικά τελευταία στιγμή το ειδοποιητήριό του από υποκατάστημα του ΤΣΑΥ».


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναδρομικές αυτές εισφορές προέκυψαν από τη μετάβαση σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία στο ΤΣΑΥ, που επέβαλλαν οι σχετικές διατάξεις.

Τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται, αν αυτές δεν εξοφληθούν, είναι «υπέρογκα», κατά τον πρόεδρο του ΦΣΑ, γι' αυτό συνιστά σε όλους τους φαρμακοποιούς να μεταβούν άμεσα στο ΤΣΑΥ και να ελέγξουν αν υπάρχει ειδοποιητήριο στο όνομά τους, άσχετα από το τι εμφανίζεται στον ηλεκτρονικό τους φάκελο.


Πέρα από αυτό, η μόνη λύση για το πρόβλημα είναι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να παραπονεθούν, γιατί –όπως είπε στον ίδιο τον Κ. Λουράντο εκπρόσωπος του Π.Φ.Σ. στο ΤΣΑΥ– «το ΤΣΑΥ είναι διαλυμένο»...

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, τέλος, εκτός από την ανυπαρξία ενημέρωσης από το ΤΣΑΥ, καταγγέλλει και τους εκπροσώπους του Π.Φ.Σ. για ελλιπή συνεννόηση και ενημέρωση.

Η απάντηση του Στέλιου Καλογερόπουλου

Απάντηση στο θέμα έδωσε ο Στέλιος Καλογερόπουλος, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Π.Φ.Σ. στο ΤΣΑΥ.


Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι κάθε φαρμακοποιός «θα πρέπει να τρέξει στο ΤΣΑΥ, να δει τις ελλείψεις του φακέλου του και να ελέγχει αν έχει λάβει ειδοποιητήριο κάθε εξάμηνο».


Εξήγησε δε ότι «το χάος με τα ειδοποιητήρια που αφορούν τις εξαμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με την από 31/3/2016 απόφαση του ΤΣΑΥ , αναδείχθηκε το Μάιο με τις ελλιπείς αναρτήσεις, οι οποίες οφείλονται σε πλημμελή λειτουργία του ΕΦΚΑ.


Εξάλλου, κατά τον κ. Καλογερόπουλο, τα προβλήματα που αφορούν το ΤΣΑΥ από τη μετάβασή του στον ΕΦΚΑ είναι γνωστά και γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις από τον Π.Φ.Σ. αλλά, όπως αναφέρει, «δυστυχώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν ΕΦΚΑ που είναι ακόμη χαοτικός και ένα ΤΣΑΥ/ ΕΤΑΑ που είναι απλώς ένα "κουφάρι" χωρίς στελέχωση, υπηρεσίες, αρμοδιότητες».


Πρόσθεσε δε και άλλα προβλήματα σχετικά με τον ΕΦΚΑ, π.χ. ότι «θα έπρεπε από 1/1/2017 να παρακρατείται το 4% για την Πρόνοια και αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα» αλλά και τον συμψηφισμό των εισφορών «που δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, ενώ προβλέπονταν να γίνει εδώ και ένα χρόνο».


Ο κ. Καλογερόπουλος κλείνει την ανακοίνωσή του λέγοντας ότι «οι γενικοί αφορισμοί κατά παντός επιστητού δεν φέρουν αποτέλεσμα, αλλά δημιουργούν σύγχυση. Δυστυχώς το ασφαλιστικό σύστημα έχει ακόμη πολλά προβλήματα και χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να λύνονται σταδιακά κάποια από αυτά».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο