Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ελεύθερες οι τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ από το νέο χρόνο!

3/12/2015 8:38:17 πμ
Το πράσινο φως άναψε το υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ποδαρικό με απελευθέρωση στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ  κάνει το νέο έτος. Συγκεκριμένα
στην πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ στις 30 Νοεμβρίου και αφορά: «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων», ορίζεται ξεκάθαρα ότι από την 1.1.2016 οι τιμές ουσιαστικά απελευθερώνονται.

Ειδικότερα, είναι η πρώτη φορά που σε υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι οι τιμές φαρμάκων είναι ενδεικτικές, έστω κι αν τα ΜΥΣΥΦΑ δε χρειάζονται συνταγή γιατρού.

Στο ΦΕΚ σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Για τα ΜΥΣΥΦΑ η αναγραφόμενη λιανική τιμή είναι ενδεικτική και συνιστά την ανώτατη λιανική τιμή μέχρι την 1.1.2016».

Πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας θα πουλά παυσίπονα αντιπυρετικά και άλλα  σε όποια τιμή επιθυμεί είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Μάλιστα το επιχείρημα που θέτει μετ΄ επιτάσεως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας είναι ότι έτσι προωθείται ο ανταγωνισμός και συνεπώς και οι μειώσεις τιμών.

Από την άλλη η απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ θεωρείται ότι ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την πώλησή τους και εκτός φαρμακείων δηλαδή στα σούπερ μάρκετ.

Τζίρος

Σύμφωνα με έρευνα  που παρουσιάστηκε στο συνέδριο "OTCs & Cosmetics Conference”  σχεδόν 4 εκατομμύρια Έλληνες αγοράζουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα παυσίπονα ή αντιπυρετικά, τα οποία καλύπτουν το 93% της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ. Το 62%  των πωλήσεων αφορά σε φάρμακα παθήσεως ρινός, το 59% για αναλγητικά gel-αλοιφές, και ακολουθούν τα φάρμακα παθήσεων στοματοφάρυγγα (58%), τα φάρμακα τοπικών λοιμώξεων-δερματολογικά (39%), τα φάρμακα πεπτικού συστήματος (34%), ενώ παραπάνω από 1 στους δηλώνει ότι πάει στο φαρμακείο για τα συμπληρώματα διαστροφής-βιταμίνες.

Να σημειωθεί ότι η αγορά των μη συνταγογραφούμενων στη χώρα μας κυμαίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ ετησίως.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ