Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έλεγχο σε όλα τα μηχανήματα που πραγματοποιούν μαστογραφίες

8/12/2017 11:40:23 πμ
Μπορεί και να δώσουν λάθος αποτελέσματα σύμφωνα με την Εταιρεία Μαστολογίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η μαστογραφία είναι η εξέταση εκείνη που έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει καρκίνους του μαστού διαμέτρου ολίγων χιλιοστών και να συμβάλει έτσι στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και κατά συνέπεια στην ίαση της γυναίκας που ανέπτυξε καρκίνο στον μαστό της. Για να επιτευχθεί όμως αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει ο ακτινολόγος που θα γνωμοδοτήσει τη μαστογραφία και ο μαστολόγος που θα επισκεφθεί στη συνέχεια η γυναίκα, να έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν μιας καλής ποιότητας μαστογραφία, που θα εξασφαλίσει ένα άριστο αποτέλεσμα και για τους δυο.

Όπως επισημαίνει όμως η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας εδώ και μερικά χρόνια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, οι μαστογράφοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ και πολλοί από αυτούς δυστυχώς δεν πληρούν τις σωστές προδιαγραφές για καλής ποιότητας μαστογραφία. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια, σε κάποιες γυναίκες, παρόλο που προσέρχονται και υποβάλλονται σε μαστογραφία να μην προλαμβάνονται οι καρκίνοι.


Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 4 ειδών μαστογραφίες: α) την απλή ή αναλογική, β) την ψηφιοποιημένη, γ) την ψηφιακή και δ) την ψηφιακή τομοσύνθεση. Σε ποιο είδος μαστογραφίας θα πρέπει να υποβληθεί η κάθε γυναίκα είναι θέμα του Μαστολόγου και εξαρτάται από το ιστορικό της κάθε γυναίκας, την ποιότητα των μαστών της, εάν έχει αποκτήσει παιδιά ή όχι, αν βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. Όλα αυτά τα στοιχεία οφείλει ο μαστολόγος να έχει στη διάθεσή του και να κατευθύνει ανάλογα τη γυναίκα που θα υποβληθεί σε μαστογραφία.

Οι κρίκοι που αποτελούν την αλυσίδα στη μαστογραφία είναι οι ακόλουθοι:

  • Το μηχάνημα της μαστογραφίας, ο μαστογράφος, θα πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας και το σημαντικότερο η λειτουργία του να ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την κίνηση του εργαστηρίου.
  • Τα φιλμ στα οποία εκτυπώνεται η μαστογραφία θα πρέπει να είναι ίδιας εταιρείας με τον εκτυπωτή.
  • Το διαφανοσκόπιο, επάνω στο οποίο διαβάζεται η μαστογραφία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα αυξομείωσης του φωτός και έλεγχο σποτ.
  • Ο χώρος στον οποίο εργάζεται ο ακτινοδιαγνωστής και διαβάζει τις μαστογραφίες να είναι κατάλληλός και να έχει δυνατότητα συσκότισης και τέλος.
  • Ο ακτινοδιαγνωστης ο οποίος θα γνωματεύσει τη μαστογραφία θα πρέπει να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία και να διαβάζει τις μαστογραφίες σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο με δυνατότητα συσκότισης.

Η ΕΕΜ διευκρινίζει 2 θέματα:

  • Ότι η ΕΕΜ δεν ενδιαφέρεται να είναι εκείνη που θα αναλάβει να πραγματοποιεί τον έλεγχο της ποιότητας στα εργαστήρια μαστογραφίας. Απαιτεί όμως ο έλεγχος να γίνεται σε όλα τα εργαστήρια.
  • Το ποιον θα ορίσει ως υπεύθυνο για να πραγματοποιεί τον έλεγχο της ποιότητας στα εργαστήρια μαστογραφίας, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΚΕΣΥ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της Servier Hellas για τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση