Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Έκοψαν τα φάρμακα για την υπέρταση οι Έλληνες

26/11/2015 11:51:00 πμ
Παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Xιλιάδες Έλληνες ασθενείς  δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους λόγω της αδυναμίας πληρωμής ή λόγω έλλειψης κοινωνικής ασφάλειας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγείας βιώνουν με τον σκληρό τρόπο οι υπερτασικοί ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) παρατηρείται δραματική αύξηση των έως και 150%, των περιστατικών με αρτηριακή πίεση >200 mm Hg, που προωθήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι δεν λάμβαναν την αγωγή τους.

Παράλληλα, άλλη μελέτη έδειξε ότι τέσσερις στους δέκα υπερτασικούς ασθενείς που δεν λαμβάνουν την αγωγή όπως αυτή συνιστάται από το γιατρό: είτε παίρνουν λιγότερα δισκία από τα συνιστώμενα είτε παραλείπουν κάποιες δόσεις είτε διακόπτουν οριστικά τη αγωγή τους.

?λλη μελέτη του Πανεπιστήμιου Αθηνών έδειξε ότι ότι 40% των υπερτασικών ήταν αδιάγνωστοι, 15% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 27% έπαιρναν θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και μόνο 18% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Το κόστος, ο φόβος παρενεργειών αλλά και η διάθεση των ασθενών αναφέρονται ως λόγοι για τη μη σωστή θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η πρόληψη, κλειδί για τη ρύθμιση της πίεσης

Ο Διευθυντής της Β Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτρης Ρίχτερ αναφέρθηκε στον τομέα της διατροφής, που αποτελεί την σημαντικότερη ενεργητική εμπλοκή του ανθρώπου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων, με τους Ικαριώτες να έρχονται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο για την χαρτογράφηση της διατροφής τους και τη συσχέτισή της με την μακροβιότητά τους.

Ευρωπαϊκές οδηγίες για την υπέρταση

Ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης αναφέρθηκε στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης σύμφωνα με τις οποίες -και αντίθετα με ότι ίσχυε μέχρι τώρα- η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μειώνεται σε όλους τους υπερτασικούς ασθενείς σε τιμές κάτω των 140/90 mmHg, ανεξάρτητα αν ο ασθενής έχει σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική ανεπάρκεια.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο