Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εκατομμύρια παιδιά έμειναν ανεμβολίαστα το 2016

20/7/2017 11:05:34 πμ
Τη στιγμή που η ανοσοποίηση προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως, δηλ. 12,9 εκατομμύρια, δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο μέσα στο 2016, σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και της UNICEF. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τέτανου και του κοκκύτη (DTP), τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο προσβολής από τις θανατηφόρες αυτές ασθένειες.


 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 6,6 εκατομμύρια παιδιά που έλαβαν την πρώτη δόση του DTP, δεν έχουν λάβει τις επόμενες, ώστε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ανοσοποίησής τους.


Όπως τονίζουν οι δύο οργανισμοί στην ανακοίνωσή τους, από το 2010 το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν όλα τα απαραίτητα εμβόλια έχει μείνει σταθερό στο 86% (116,5 εκατομμύρια παιδιά), χωρίς να σημειώνονται σημαντικές διαφορές ανά χώρα ή περιοχή κατά το τελευταίο έτος. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται ελαφρώς του παγκόσμιου στόχου ανοσοποίησης (90%).


 

«Τα περισσότερα από τα παιδιά που παραμένουν ανεμβολίαστα είναι αυτά που ξεφεύγουν από το σύστημα υγείας» σχολιάζει σχετικά ο Δρ Jean-Marie Okwo-Bele, διευθυντής του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών Προϊόντων του Π.Ο.Υ. και συνεχίζει: «Αυτά τα παιδιά πιθανότατα δεν έχουν λάβει και καμία άλλη βασική υπηρεσία υγείας. Αν θέσουμε στόχο να ανεβάσουμε τον πήχη της παγκόσμιας εμβολιαστικής κάλυψης, οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους, ακόμα και στους απρόσιτους. Κάθε επαφή με το σύστημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για ανοσοποίηση».


 

Η ανοσοποίηση σήμερα προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο από τις ασθένειες διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και ιλαρά. Πρόκειται για μία από τις πλέον επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της