Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


"Είναι ώρα να πάρεις το φάρμακό σου"

9/12/2015 11:17:00 πμ
Μηνύματα υπενθύμισης στο κινητό για την ορθή χρήση των φαρμάκων βοηθούν τον ασθενή να συμμορφωθεί στην αγωγή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων υπενθύμισης στο τηλέφωνο των ασθενών, ώστε να λάβουν το φάρμακό τους, μπορεί να ενισχύσει τα ποσοστά συμμόρφωσης στη θεραπευτική αγωγή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Η συμμόρφωση ορίζεται ως η συναίνεση στις οδηγίες του θεραπευτή όσον αφορά τη λήψη του φαρμάκου, τη δίαιτα, την άσκηση, και την εν γένει διαχείριση της νόσου. Πέραν των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στην υγεία του ασθενούς, το Ινστιτούτο IMS το 2012 υπολόγισε ότι η παγκόσμια ετήσια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω κακής χρήσης των φαρμάκων.


 

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 301 ασθενείς που βρίσκονταν σε θεραπεία με φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της μείωσης της χοληστερόλης. Οι 150 λάμβαναν μηνύματα υπενθύμισης σε διάφορες χρονικές περιόδους: καθημερινά επί δύο εβδομάδες, μέρα παρά μέρα επί δύο εβδομάδες και έπειτα σε εβδομαδιαία βάση επί 22 εβδομάδες (σύνολο 6 μήνες). Η αποστολή των μηνυμάτων γινόταν μέσω ενός αυτοματοποιημένου προγράμματος υπολογιστή.Οι ασθενείς καλούνταν να απαντήσουν εάν έλαβαν το φάρμακοτους, εάν το μήνυμα τους το θύμισε να το λάβουν, καθώς και αν υπήρχε κάποιος άλλος λόγος που το σταμάτησαν.


Οι ερευνητές από το Queen Mary University of London παρατήρησαν ότι το 25% των ασθενών που δεν τους αποστέλλονταν μηνύματα υπενθύμισης (το σύνολο των 151), έλαβαν λιγότερη από το 80% της συνταγογραφημένης αγωγής. Το ποσοστό αυτό για την ομάδα των ασθενών που λάμβαναν μηνύματα αντιστοιχούσε στο 9%. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα γραπτά μηνύματα υπενθύμισαν τουλάχιστον μία φορά στο 65% να λάβουν τα φάρμακά τους, ενώ ένα 13% τα συνέχισε αφότου τα είχε σταματήσει, διότι δεν είχε παρατηρήσει κάποιο αποτέλεσμα ή προέκυψαν παρενέργειες.


Δεδομένης της ευρείας δημοτικότητας των κινητών τηλεφώνων, τα αποτελέσματα της μελέτης –παρόλο που ήταν σύντομη– υποδεικνύουν ότι τα γραπτά μηνύματα υπενθύμισης μπορούν να παρέχουν ένα σημαντικό όφελος στην υγεία των ασθενών. Περαιτέρω έρευνα ωστόσο θα χρειαστεί προκειμένου να καθορίσει το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα το συγκεκριμένο όφελος, αλλά και να διαπιστωθεί το αν μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες χρόνιες νόσους, όπως το AIDS, σύμφωνα με τους ερευνητές.


 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό