Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έχουμε εξηγήσει γιατί είπαμε όχι στα usb λέει ο ΠΦΣ

12/12/2017 1:22:28 μμ
Δεν συναινεί σε "βεβιασμένες ενέργειες"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), με σημερινή του ανακοίνωση, επαναλαμβάνει τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η απόφαση να μην προχωρήσει τη διαδικασία για την ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών, ενδεχομένως ως "απάντηση" στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής που συστήνει στα μέλη του τη δωρεάν παραλαβή των usb token σήμερα.

Τονίζει δε ότι οι λόγοι αυτοί συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση του Π.Φ.Σ. το προηγούμενο Σάββατο (9/12), όταν αποφασίστηκε ομόφωνα και η μη συμμετοχή των φαρμακοποιών στη διαδικασία αίτησης και παραλαβής του usb token από την ΗΔΙΚΑ.

Διευκρινίζονται λοιπόν τα εξής:
  • Η υλοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υπογραφής απαιτεί συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και όχι μονομερείς τελεσιγραφικές ενέργειες εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ.
  • Η χρήση του usb token από ιατρούς και φαρμακεία απαιτεί αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τη συνταγογράφηση που ορίζεται από το Π.Δ. 121/2008 (φυσική σφραγίδα και υπογραφή του συνταγογράφου ιατρού και του φαρμακοποιού) και επομένως η παραλαβή του σήμερα ουδεμία αξία έχει, αφού το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη χρήση του.
  • Η απόφαση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ως προς το συγκεκριμένο θέμα αφορά το υπουργείο Υγείας.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο Π.Φ.Σ. δηλώνει έτοιμος να καταθέσει "προτάσεις και θέσεις σε διάλογο που θα ανοίξει για τη θεσμική αναθεώρηση των κανόνων συνταγογράφησης" και στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών. Ωστόσο δεν συναινεί σε "βεβιασμένες ενέργειες" που προκαλούν προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται "από το πρόχειρο σχέδιο για διανομή των sticks".

Επίσης, όπως αναφέρει ο Π.Φ.Σ., δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως αν κάθε usb token με το σημερινό "σχεδιασμό" καλύπτει μία ή περισσότερες θέσεις εργασίας, με προφανές αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων προβλημάτων στην καθημερινότητα των φαρμακείων.

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι "η βεβιασμένη και εκβιαστική τακτική της ΗΔΙΚΑ, με ασαφείς αναφορές στο θέμα, προκαλεί τον έντονο προβληματισμό μας και μας βρίσκει αντίθετους και αρκετά επιφυλακτικούς ως προς τις πραγματικές προθέσεις της ΗΔΙΚΑ".
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και τον πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης
Συνέντευξη στη Βάσω Καλυβιώτη για το περιοδικό «Φαρμακευτικός Κόσμος» #197






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας