Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έγκριση FDA για συσκευή τεχνητής νοημοσύνης

12/4/2018 9:44:56 πμ
Δίνει διάγνωση για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και καθιστά περιττό το γιατρό!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε την άδεια κυκλοφορίας στην πρώτη ιατρική συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύσει αυτόματα τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια πάθηση που αποτελεί κύρια αιτία απώλειας όρασης στους διαβητικούς ασθενείς.

Η συσκευή, με την ονομασία IDx-DR, παράγεται από την εταιρεία EDx LLC με έδρα την Αϊόβα. Είναι η πρώτη φορά που η FDA εγκρίνει μια συσκευή, η οποία καθιστά περιττή την παρουσία ενός γιατρού για να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα της εξέτασης των ματιών. Αυτό θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η IDx-DR και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, πέρα από τους οφθαλμίατρους, όπως από παθολόγους και γενικούς γιατρούς.

Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής αναλύει εικόνες του ματιού και βγάζει το πόρισμα για το αν ο ασθενής πάσχει από ελαφριά αμφιβληστροειδοπάθεια (οπότε πρέπει απλώς να επανεξετασθεί σε ένα χρόνο) ή αν η κατάστασή του είναι σοβαρότερη, οπότε πρέπει άμεσα να παραπεμφθεί για θεραπεία.

Σημειώνεται ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού και στη συνέχεια σε απώλεια της όρασης. Ωστόσο, πολλοί διαβητικοί δεν κάνουν τις αναγκαίες οφθαλμολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο, όπως θα έπρεπε. Η νέα συσκευή έρχεται να διευκολύνει τη συχνότερη εξέταση των ματιών αυτών των ασθενών.

 


Η συσκευή, όπως έδειξε η σχετική κλινική δοκιμή της, έχει ακρίβεια περίπου 90% στη διάγνωση της ελαφριάς διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και περίπου 87% στη διάγνωση της πιο σοβαρής μορφής της.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες
AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών