Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εγκεκριμένα φάρμακα με άγνωστες παρενέργειες

2/10/2013 1:09:42 μμ
Αντιμικροβιακά φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA έχουν άγνωστες ανεπιθύμητες ενέργειες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι αντιμικροβιακές ουσίες που έχουν εγκριθεί από τον FDA (Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων) τα τελευταία 7 χρόνια προκαλούν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτές που αναφέρονται στα φύλλα οδηγιών. Αυτό αποκάλυψε έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Αντιμικροβιακοί παράγοντες και Χημειοθεραπεία» στο Ντένβερ των ΗΠΑ.


Η Tina Khadem, PharmD του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, παρουσίασε πληροφορίες για 10 από τα 11 αντιμικροβιακά σκευάσματα που πήραν έγκριση την συγκεκριμένη χρονική περίοδο: anidulafungin, darunavir, maraviroc, raltegravir, doripenem, telavancin, ceftaroline, boceprevir, telaprevir, and fidaxomicin.

Καθώς το 3% των εγκεκριμένων αντιμικροβιακών φαρμάκων από τον FDA έχει αποσυρθεί από την αγορά των ΗΠΑ λόγω προβλημάτων στην ασφάλειά τους, οι ερευνητές επανεξέτασαν τη βάση δεδομένων του Συστήματος αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών (AERS) του Οργανισμού για να καθορίσουν τη συχνότητα εμφάνισης κλινικά σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών που παρατηρήθηκαν στις πρόσφατα εγκεκριμένες αντιμικροβιακές ουσίες έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.


Σύμφωνα με την παρουσίαση της Khadem, για 6 από τα 10 φάρμακα ανιχνεύθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες, «πολλές από τις οποίες δεν περιλαμβάνονται στα φύλλα οδηγιών», όπως:

  • doripenem: ηπατική δυσλειτουργία και υπερχλωραιμία
  • boceprevir: απώλεια βάρους
  • darunavir: πρόωρος τοκετός, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, κοιλιακή υπερτροφία, οξέα στεφανιαία σύνδρομα και συγγενή ανωμαλία στα νεογνά
  • raltegravir: συγγενείς διαταραχές στις καρδιακές βαλβίδες και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

 

"Αν και με βάση τις κλινικές δοκιμές αξιολογείται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, δυστυχώς οι μελέτες συνήθως αφορούν ομοιογενή πληθυσμό ασθενών και πραγματοποιούνται σε πεπερασμένο χρονικό διάστημα, άρα πιθανόν να μην αντικατοπτρίζουν τι συμβαίνει σε πραγματική χρήση", αναφέρουν οι ερευνητές. "Επιπρόσθετα, ο αριθμός των ασθενών που συμμετέχουν σε μελέτες φαρμάκων δεν είναι συνήθως επαρκής για να επιδείξει σπάνιες αλλά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες."

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση