Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Εγκατάσταση του ΕΜΑ στην Αθήνα: Η πορεία της ελληνικής υποψηφιότητας

7/9/2017 9:29:04 πμ
Η πρόταση της Ελλάδας είναι ποιοτικά άριστη και πλήρως τεκμηριωμένη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με μεγάλες αξιώσεις διεκδικεί η χώρα μας την εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.


Σε ενημέρωση προς την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι δύο άντρες τόνισαν ότι ο φάκελος που κατατέθηκε ήταν ποιοτικά άριστος και πλήρως τεκμηριωμένος με σοβαρά επιχειρήματα.


Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος, «έγινε μια πολύ καλή προετοιμασία του φακέλου μας, η πρόταση έχει ποιοτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλά και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τηρεί με το παραπάνω όλα τα κριτήρια, ενώ έχει και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής φαρμακοβιομηχανίας. […] Ποιοτικά, ο δικός μας φάκελος είναι ο καλύτερος. Εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών, ενώ τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η τελική απόφαση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και αφού θα έχουν προηγηθεί τρεις ψηφοφορίες, με την τελευταία να γίνεται ανάμεσα στις δύο επικρατέστερες».


Εξήγησε δε ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα προωθεί την πρότασή της να αλληλοϋποστηριχθούν οι χώρες του Νότου στην πρώτη ψηφοφορία.


Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός έδωσε έμφαση στην αξιοπιστία του ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την υποψηφιότητά μας, καθώς και στο καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες του Νότου, με τις οποίες «διαπραγματευόμαστε το θέμα των προσιτών τιμών στα φάρμακα».

«Είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση εθνικού χαρακτήρα για την Ελλάδα, διότι δείχνει ότι υπάρχουν ρεαλιστικές δυνατότητες να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία, που δεν θα στηρίζεται στο κλασικό μοντέλο του τουρισμού και παλαιότερα της οικοδομής, αλλά σε τομείς που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, όπως ο χώρος των φαρμάκων που είναι προνομιακός, με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες. Η πρόταση μας λοιπόν ενισχύει αυτή την προοπτική» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός και κατέληξε: «Οι οιωνοί είναι καλοί. Η επιτυχής κατάληξη της υποψηφιότητας θα δώσει και ένα σημαντικό στίγμα, ότι η Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση που πέρασε, διεκδικεί να σταθεί όρθια στα πόδια της».


Θετική ήταν η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δήλωσαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στο οικονομοτεχνικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι η εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει γενικότερα και μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.

Πηγές: onmed.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο