Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έφυγε από τη ζωή ο Στίβεν Χόκινγκ

14/3/2018 11:19:26 πμ
Ο διαπρεπής Βρετανός θεωρητικός φυσικός, από τους σημαντικότερους επιστήμονες παγκοσμίως
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο διαπρεπής Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, από τους σημαντικότερους στον κόσμο, απεβίωσε σήμερα, Τετάρτη 14/3/2018, σε ηλικία 76 ετών, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένειά του, σημειώνοντας πως ο καθηγητής έφυγε ήσυχα, στον ύπνο του.


«Το θάρρος του, η επιμονή του, η ευφυΐα και το χιούμορ του ενέπνευσαν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μια φορά είχε πει "δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς". Θα μας λείπει για πάντα», σύμφωνα με την ανακοίνωση των παιδιών του.


Ο Χόκινγκ, γεννημένος στις 8 Ιανουαρίου 1942, έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1959, και τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο αντίπαλο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει έρευνα στο πεδίο της κοσμολογίας.


Στα 21 του χρόνια διαγνώστηκε ότι έπασχε από την ανίατη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση - ALS), η οποία σταδιακά προκάλεσε την πλήρη παράλυση του σώματός του, τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί φωνή παραγόμενη από υπολογιστή για να επικοινωνεί. Οι γιατροί του έδωσαν τότε λίγα χρόνια ζωής. Το 2017 παραδέχθηκε στο BBC, με το συνηθισμένο φλεγματικό του χιούμορ,  ότι «ποτέ του δεν περίμενε πως θα έφτανε τα 75».


Το πρώτο του επιστημονικό επίτευγμα ήρθε το 1970, όταν ο ίδιος και ο Ρότζερ Πένροουζ εφάρμοσαν τα μαθηματικά των μαύρων τρυπών στο σύνολο του σύμπαντος, δείχνοντας την ύπαρξη μιας «μοναδικότητας» (singularity), μιας περιοχής άπειρης καμπυλότητας στον χωροχρόνο, στο μακρινό μας παρελθόν, του σημείου από όπου ήρθε το Big Bang. Η σημαντικότερη ανακάλυψή του, κατά τον ίδιο, ήταν πως οι μαύρες τρύπες δεν είναι «εντελώς μαύρες», κάτι που ίσως βοηθήσει να «καταλάβουμε πώς μπορεί να λυθούν τα παράδοξα μεταξύ κβαντομηχανικής και γενικής σχετικότητας», όπως είχε δηλώσει στο BBC χαρακτηριστικά.


Ο Χόκινγκ, πασίγνωστος μεταξύ των ειδικών στον τομέα του, απέκτησε ευρύτερη, παγκόσμια φήμη το 1998, αφού δημοσιεύθηκε το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου» (A Brief History of Time), το οποίο πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα, μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, αφού έμεινε στα μπεστ σέλερ για 237 εβδομάδες.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ & dikaiologitika.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι οδοντίατροι ενημερώθηκαν για τα προϊόντα και τις δράσεις της εταιρείας
Τις εισηγούνται κορυφαίοι επιστήμονες στον ΟΗΕ






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση