Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΕΦΕΧ: Κέρδος για τη χώρα η άρση της διατίμησης στα ευρείας χρήσεως φάρμακα

4/6/2013 8:05:23 πμ
Η διατήρηση της διατίμησης στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αποτελεί στρέβλωση, που αποστερεί τη χώρα από έσοδα αλλά και από την είσοδο στην αγορά καινοτόμων φαρμάκων ευρείας χρήσης με σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική υγειονομική δαπάνη, τόνισε ο πρόεδρος ΕΦΕΧ Γερ. Κοσμάτος.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


«Χάνουμε την ευκαιρία να έλθουν στην Ελλάδα νέα προϊόντα» τόνισε ο κ. Κοσμάτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως και CEO της Johnson & Johnson Hellas Consumer Products SA, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Shaping the Future of Healthcare in Greece», το οποίο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα από τους Financial Times. Σημείωσε δε ότι μια αλλαγή πολιτικής θα οδηγήσει σε αύξηση των κατηγοριών που κυκλοφορούν, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή, θα τονώσει την απασχόληση, θα στηρίξει τον κλάδο των φαρμακοποιών σε μια δύσκολη περίοδο, θα φέρει και έσοδα στα δημόσια ταμεία, ενώ θα αποσυμφορήσει και το σύστημα υγείας. «Κάθε ένα δολάριο που πηγαίνει σε ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. εξοικονομεί 6 στο σύστημα υγείας βάσει ερευνών στις ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις μόνο χώρες της Ευρώπης που υπάρχει διατίμηση για τα ευρείας χρήσεως φάρμακα (οι άλλες είναι η Λετονία και η Τσεχία). «Στην Ελλάδα το 5-7% της αγοράς φαρμάκου προέρχεται από τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., ενώ στην Ε.Ε. είναι στο 24%» τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα που αποτελεί ένα και από τα ζητήματα που η τρόικα αναμένεται να συζητήσει κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνεται ήδη πίεση από τους δανειστές ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για άρση της διατίμησης, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι θετικό στην προοπτική, που ωστόσο αποτελεί λεπτό ζήτημα, καθώς, πέρα από τη διατίμηση, υπάρχει και θέμα με το χώρο διάθεσης. Πρόσφατα ο ΕΦΕΧ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που στηρίζει την επιλεκτική απελευθέρωση τιμής συγκεκριμένων σκευασμάτων, αλλά όχι της διάθεσης σε σούπερ μάρκετ, περίπτερα κλπ., υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της αγοράς των ΜΗ.ΣΥΦ.Α., και συνολικά της αυτο-θεραπείας στην Ελλάδα με στόχο την εξέλιξη των φαρμακείων σε σύγχρονα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Πηγή: tovima.gr


 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου