Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΔΕ: Όχι στην αυτομέτρηση του σακχάρου

12/11/2014 10:20:06 πμ
Ανασχεδιασμό στη διαχείριση του διαβήτη μέσω νόμου ζητά η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Την ανάγκη ανασχεδιασμού του τρόπου αντιμετώπισης του Σακχαρώδους Διαβήτη από την πολιτεία υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Πολιτεία, γιατροί αλλά και Διαβητικοί θα πρέπει να διαφοροποιήσουν την οπτική τους σε ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του ΣΔ, όπως διαφάνηκε στη συνέντευξη τύπου.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 5 χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, άναψε τη συζήτηση. Όπως τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής ερευνών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κα Ελπίδα Πάβη, διαπιστώθηκε ότι η αυτομέτρηση μάλλον αυξάνει το κόστος διαχείρισης της ασθένειας και δεν το μειώνει.


Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου κάθε σπίτι διαβητικού διαθέτει κατά μέσο όρο 6 μετρητές σακχάρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕ, Α. Σωτηρόπουλο, στην Ολλανδία οι διαβητικοί δεν πραγματοποιούν μετρήσεις οι ίδιοι, όπως ανέφερε και η κ. Παβή. Αντιθέτως, η διαχείριση του Διαβήτη γίνεται σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Υγείας, σαφώς πιο οργανωμένα και τελικά με χαμηλότερο κόστος, καθώς οι διαβητικοί παρακολουθούνται από τις δομές.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σωτηρόπουλος, οι μετρητές σακχάρου είναι απαραίτητη μόνο για τους διαβητικούς τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι), αλλά και για τους διαβητικούς τύπου 2 που λαμβάνουν ακόμη παλιές φαρμακευτικές θεραπείες, που προκαλούσαν υπογλυκαιμίες. Οι νέες θεραπείες για το Διαβήτη τύπου 2 δεν προκαλούν υπογλυκαιμίες και έτσι η καθημερινή μέτρηση δεν είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο.

Αντλίες ινσουλίνης

Την ίδια ώρα, ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο είναι οι αντλίες ινσουλίνης. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για τους διαβητικούς τύπου 1, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη σταθερή ρύθμιση του σακχάρου τους και στη μείωση των επιπλοκών, εφόσον φυσικά τηρούνται και οι υπόλοιποι βασικοί παράγοντες, όπως η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος κοκ. Όπως τόνισε και η πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ Σ. Μανέα, ινσουλινοεξαρτώμενη και η ίδια, είναι απαραίτητο οι αντλίες να χορηγούνται με κριτήρια και αυτό γιατί συχνά καταλήγουν στα συρτάρια των ασθενών, που επιστρέφουν στα «στυλό».

«Μπορούμε, ενδεχομένως να σας πούμε πόσες αντλίες ινσουλίνης έχουν εγκριθεί αλλά δεν μπορούμε να σας πούμε πόσες παραμένουν σε χρήση», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος όμως επιχείρησε να κάνει τελικά μια εκτίμηση, υπολογίζοντας πως 6 στις 10 αντλίες δεν χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς που τις προμηθεύτηκαν.

Νόμος του κράτους

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΔΕ έχει ετοιμάσει πρόταση για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ειδικότητα των Διαβητολόγων, με τον πρόεδρο Α. Σωτηρόπουλο να επισκέπτεται συχνά την Αριστοτέλους επιδιώκοντας την προώθησή του. Όπως τόνισε, επί της ουσίας το Σχέδιο Νόμου που προτείνουν δεν έχει κόστος, αντιθέτως θα γλιτώσει την πολιτεία πολλά λεφτά καθώς θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου, που κοστίζει τη ζωή σε 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, κάθε έτος.


Η Υφυπουργός Υγείας, Κ. Παπακώστα που βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου ζήτησε από τον κ. Σωτηρόπουλο να στείλει στο γραφείο της το σχέδιο νόμου προκειμένου να το μελετήσει.


Πηγή: virus.com.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια κρίνεται επείγουσα
Πώς προσδιορίζεται η κερδοφορία και το κεφάλαιο κίνησης






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση