Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ECDC: Η ιλαρά ξανά στο προσκήνιο με χιλιάδες μολύνσεις

24/4/2017 2:32:18 μμ
Πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), της 24ης Απριλίου 2017, παρατηρήθηκαν 1524 περιστατικά ιλαράς σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο τους πρώτους 2 μήνες του έτους.

Το ECDC μάλιστα επισημαίνει η ιλαρά δεν προσβάλλει μόνο παιδιά αλλά και μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, και κυρίως τους ενήλικες άνω των 20 ετών: Αυτήν την ηλικιακή ομάδα αφορούσε το 50% των περιστατικών το 2014, το 38% το 2015 και το 28% το 2016! Φαίνεται, σύμφωνα με το ECDC πως πολλοί ενήλικες δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ευάλωτοι σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, καθώς δεν είχαν πρόσβαση στα σημερινά διαθέσιμα εμβόλια ως παιδιά ή δεν έχουν αναπτύξει ανοσία στις ασθένειες μέσω φυσικών λοιμώξεων.


Ο μόνος τρόπος πρόληψης μελλοντικών περιστατικών και εξάλειψης της νόσου και των πιθανών αναπηριών και των θανάτων που προκαλεί η ασθένεια, όπως σημειώνει το ECDC στην ανακοίνωσή του, είναι η ανοσοποίηση εφήβων και ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν, καθώς και η ενίσχυση των εμβολιαστικών προγραμμάτων των παιδιών.


Στο πλαίσιο αυτό το ECDC εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της ανοσοποίησης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ECDC, κ. Andrea Ammon, δήλωσε σχετικά: «Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε τη συσσώρευση μη εμβολιασμένων ατόμων και ως εκ τούτου κρούσματα ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τους τελευταίους μήνες. Μια ακόμη πρόκληση για την επίτευξη του στόχου εξάλειψης της νόσου στην Ευρώπη είναι το υψηλό ποσοστό των περιστατικών σε ενήλικες.»

«Είναι απαράδεκτο να ακούμε ότι παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν από ασθένειες, για τις οποίες υπάρχουν ασφαλή και οικονομικά αποδοτικά εμβόλια! Αν και η κάλυψη εμβολίων παραμένει σχετικά υψηλή στην Ε.Ε., πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και την αποδοχή του εμβολιασμού», λέει Vytenis Andriukaitis, Ευρωπαίος επίτροπος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων. «Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την υποστήριξη της Ε.Ε. για εθνικές στρατηγικές ανοσοποίησης. Μεταξύ των προτεραιοτήτων μας είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε εμβόλια, η αντιμετώπιση των ελλείψεων εμβολίων, η καταπολέμηση της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια, η διευκόλυνση ολοκληρωμένων προγραμμάτων εμβολιασμού και η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης.»


Από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46% από αυτά, ενώ το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Μ. Βρετανία.

Μετάφραση από ecdc.europa.eu
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της