Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ε.Ε.: Ενέκρινε νέα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

13/4/2017 1:12:13 μμ
Απευθύνεται σε ασθενείς που είχαν ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα πήρε έγκριση κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το συνδυασμό νταμπραφενίμπης και τραμετινίμπης, ο οποίος ενδείκνυται συγκεκριμένα στον προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) που είναι θετικός στη μετάλλαξη BRAF V600. Αποτελεί μια μορφή πνευμονικού καρκίνου που προσβάλλει παγκοσμίως μέχρι και 36.000 ανθρώπους το χρόνο, για τους οποίους οι θεραπευτικές επιλογές ήταν μέχρι σήμερα πολύ περιορισμένες.

Η έγκριση ακολουθεί τη θετική γνωμοδότηση που είχε δώσει το Φεβρουάριο η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP).


Σύμφωνα με τις μελέτες, ο συνδυασμός νταμπραφενίμπης και τραμετινίμπης σε 36 ασθενείς χωρίς προηγούμενη θεραπεία που έλαβαν 150mg νταμπραφενίμπης δύο φορές/ημέρα και 2mg τραμετινίμπης μία φορά/ημέρα, έδωσε ποσοστό συνολικής ανταπόκρισης (ORR) 61,1%. Παράλληλα ποσοστό 68% των ασθενών δεν είχαν παρουσιάσει εξέλιξη της νόσου έπειτα από 9 μήνες.

Στον πληθυσμό που είχε λάβει προηγούμενη θεραπεία στο παρελθόν και έλαβε τη θεραπεία με νταμπραφενίμπη και τραμετινίμπη, οι ασθενείς κατέδειξαν ποσοστό συνολικής ανταπόκρισης (ORR) 66,7%, ενώ η διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης (DoR) έφτανε τους 9,8 μήνες.


Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες (επίπτωση >20%) ήταν πυρεξία, ναυτία, έμετος, περιφερικό οίδημα, διάρροια, ξηροδερμία, μειωμένη όρεξη, αδυναμία, ρίγη, βήχας, κόπωση, εξάνθημα και δύσπνοια.


Ο ίδιος συνδυασμός ουσιών έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, στον Καναδά και σε άλλες χώρες για ασθενείς με μη εγχειρήσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα, του οποίου οι όγκοι είναι επίσης θετικοί στη μετάλλαξη BRAF V600.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»