Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας

18/8/2014 10:33:31 πμ
Φόβοι ότι θα ξεμείνουν τα νοσοκομεία από φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τα δραματικά στοιχεία που αφορούν στις περικοπές των δημόσιων δαπανών για φάρμακα δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στα στον ημερήσιο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Μετά τα ορθοπεδικά υλικά , το μεγαλύτερο ψαλίδι έγινε στη φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων. Από τα 1,252 δις ευρώ το 2009 πήγε στα 642 εκατομμύρια το 2013 και έπεται συνέχεια για το 2014 , που από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο η νέα μείωση κυμαίνεται από 15 ως 30 %.


Το θέμα απασχολεί πάνω απ όλα τους ασθενείς και φυσικά τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς , γιατί δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα για την επάρκεια σε φάρμακα όλων των κατηγοριών για όλο το χρόνο και για οποιαδήποτε στιγμή. «Το τονίζουμε αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνοδοί των ασθενών τρέχουν στα ιδιωτικά φαρμακεία , επειδή το Νοσοκομείο δεν έχει τα αντίστοιχα σκευάσματα» επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας , μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ.


Όπως σημειώνει : «υπάρχει φυσικά αγωνία και ενδιαφέρον κι απ την πλευρά του Υπουργείου , των ΥΠΕ, και των Διοικήσεων, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ , ΑΛΛΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ ΑΠ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ!! Θυμίζουμε την περσινή χρονιά στον Ευαγγελισμό, το κονδύλι για φάρμακα τελείωνε τέλος Οκτώβρη .Υπήρξαν κραυγές αγωνίας απ την πλευρά μας και εντονότατη αντιπαράθεση με τον τότε Υπ Υγείας. Δικαιωθήκαμε με την έκτακτη επιχορήγηση των 20 εκατ. ευρώ που αποσπάσαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Πριν φτάσει λοιπόν το τελευταίο κρίσιμο τρίμηνο , προειδοποιούμε με κάθε τρόπο από τα Σωματεία μας, την ΕΙΝΑΠ, τις Λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους των ασθενών!!! ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΩΡΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ!!


Πώς μπορεί π.χ. το Νοσοκομείο «Σωτηρία» να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών όταν: Το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 14 εκατ. ευρώ και για το 2014 προϋπολογίστηκαν 8,6 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 25%) . Σε τροποποίηση του προϋπολογισμού τον Ιούλιο του 2014 το αρχικό ποσό των 8,6 μειώθηκε κατά 1,213 ( συνολική μείωση από το 2013 48 %)

Πώς μπορεί να ανταποκριθεί ο Ευαγγελισμός όταν πέρυσι δαπάνησε 38,6 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα (μαζί με την έκτακτη επιχορήγηση), με αιματηρή οικονομία και ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει 32 (μείωση 12%);


Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις και στα άλλα Νοσοκομεία.


Να σημειώσουμε ότι πολλά ακριβά φάρμακα (κυτταροστατικά, αντιϊκά κλ) για εξωτερικούς ασθενείς , εξακολουθούν να χορηγούνται από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων, χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση του κονδυλίου, με συνέπεια το πρόβλημα να μεγαλώνει.


Η ενημέρωση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και στη δράση. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα , ούτε από Ευρωπαίους εκμεταλλευτές, που με επικεφαλής τον αποδεκτό από «δεξιούς» και «αριστερούς» κ. Γιούνκερ, μόνο επιδείνωση θα φέρουν, ούτε από την αντιλαϊκή συγκυβέρνηση μα ούτε από επίδοξους μεσσίες.

Το μείζον αυτό θέμα πρέπει να άμεσο στοιχείο διεκδίκησης του ίδιου του λαού και ιδιαίτερα των φτωχών, των άνεργων, των ανασφάλιστων , των συνταξιούχων και των νέων», καταλήγει ο κ. Σιώρας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους






Σχετικά άρθρα

ΕΟΠΥΥ: Νέος όρος για τις συμβάσεις με τους παρόχους του
Θα διαλύονται αυτοδικαίως για όσους αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών
«Λάθος του υπουργείου Υγείας για τα σκευάσματα κωδεΐνης»
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα
Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο