Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διορθώθηκαν επιτέλους τα λάθη στις τιμές των φαρμάκων

22/10/2014 9:32:00 πμ
Αναμένεται τώρα η έκδοση του Δελτίου Τιμών με 660 νέα φάρμακα και 100 διορθωμένες τιμές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Σε διορθώσεις περίπου 100 τιμών φαρμάκων κατέληξε εχθές 22/10 η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων κατά την 4η συνεδρίασή της στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διορθώθηκαν οι τιμές σε 47 σκευάσματα, τα οποία από το προηγούμενο δελτίο τιμών του Αυγούστου είχαν πάρει τιμή χαμηλότερη από τη μέση τιμή της Ευρώπης. Σήμερα ανέβασαν τις τιμές τους στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.
Επίσης διορθώθηκαν και οι τιμές σε άλλα 47 περίπου φάρμακα, στα οποία είχαν εντοπιστεί λάθη αριθμητικών πράξεων ή κωδικών κτλ.
 

Τώρα η Επιτροπή Τιμών περιμένει έως την ερχόμενη Παρασκευή υπογραφή των νέων τιμών από τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη, προκειμένου να γίνει ανάρτηση των τιμών σε χρόνο που ο υπουργός θα αποφασίσει. Δεν είναι επίσης γνωστό αν τελικά θα αναρτηθούν ένα συνολικό ή δύο δελτία τιμών ξεχωριστά, ένα για τα 60 νέα πρωτότυπα και 600 γενόσημα που εγκρίθηκαν την περασμένη Παρασκευή και ένα με τις σημερινές διορθώσεις τιμών.

Οι ενστάσεις των εταιρειών

Η Επιτροπή φαίνεται πως ασχολήθηκε με πάνω από 150 σκευάσματα, οι ενστάσεις όμως που είχαν υποβληθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες αφορούσαν 689 ιδιοσκευάσματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τιμές που τους έχουν δοθεί την τελευταία διετία.

Καθώς όμως το υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να ασχοληθεί προς το παρόν μόνο με τις διορθώσεις του προηγούμενου δελτίου τιμών, οι φαρμακευτικές θα κληθούν και πάλι από την Επιτροπή Τιμών σε επόμενη συνεδρίαση εντός Νοεμβρίου για τη συζήτηση των ενστάσεων αυτών και την έγκριση ή απόρριψη των προτεινόμενων διορθώσεων. Για την υλοποίηση των μαζικών αυτών διορθώσεων τιμών, αναμένεται προηγουμένως νέα απόφαση του υπουργού Υγείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προωθεί μια συνολική ανακοστολόγηση πρωτοτύπων και φαρμάκων εκτός πατέντας στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης και προσαρμογή των γενοσήμων τους στο 80% της τιμής των φαρμάκων αναφοράς τους. Σκοπός είναι να υπάρξει τελικά μια εξισορρόπηση στην αγορά, ύστερα από τις διαφοροποιήσεις που έχουν προκληθεί από τις οριζόντιες μειώσεις των τιμών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024