Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διευκρινίσεις με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

24/1/2018 3:49:37 μμ
Επί της ουσίας δεν μπορεί να ισχύσει, τονίζεται από τον ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε μια σειρά από επισημάνσεις προχώρησε η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με αφορμή το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που απέστειλε στις 23-01-2018 ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος θεώρησε απαραίτητο να γίνουν αυτές οι διευκρινίσεις, καθώς κάποια από τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Οικονομικών για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων έχει ήδη ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους τυπικούς και μόνο.


Έτσι, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:


«Η Ολομέλεια του ΣτΕ, δυνάμει της υπ' αριθμόν 1804/2017 αποφάσεώς της με συντριπτική πλειοψηφία (20-2), εκτός των τυπικών λόγων ακυρώσεως που δέχθηκε, προέβη και στις ακόλουθες επισημάνσεις στο σκεπτικό της ΚΥΑ, για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.


1ον. Η ΚΥΑ δεν έλαβε υπ' όψιν τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ (228-29, 420-24/2014 Ολομ., 3314/2014 Ολομ.).


2ον. Η ΚΥΑ δεν έλαβε υπ' όψιν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-171/07 και C-172/07, και υπόθεση C-531/06).


3ον. Η ΚΥΑ δεν έλαβε υπ' όψιν τις επιταγές του άρθρου 21 παρ. 3 του Συντάγματος και δη ότι «…η άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού επιτρέπεται μόνον σε όσα πρόσωπα έχουν τα προσόντα εκείνα, τα οποία ο νομοθέτης έχει κρίνει, σε εκπλήρωση της επιταγής ότι είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η παροχή στους πολίτες υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, ενόψει και του ότι τα φαρμακεία αποτελούν ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η εμπορική εκμετάλλευση με την υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα».


4ον. Το ΣτΕ υπέδειξε στην κυβέρνηση ότι οιαδήποτε συμφωνία, δέσμευση ή υποχρέωση, που αναλαμβάνει η οιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση (βλέπε Μνημόνια), δεν αναιρεί και την υποχρέωση τηρήσεως των συνταγματικών κανόνων.


Τα ανωτέρω ισχύουν απολύτως και στην περίπτωση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που διαβιβάστηκε στο ΣτΕ από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο σχέδιο αποτελεί πιστή αντιγραφή της ανωτέρω ΚΥΑ, η οποία ακυρώθηκε από το ΣτΕ, ως αναφέρθηκε ανωτέρω».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρονών παρουσίας και συνολικής προσφοράς






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο