Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διαχείριση του τραύματος στο φαρμακείο

2/5/2018 11:30:22 πμ
Οδηγίες και βοηθήματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι φαρμακοποιοί, ως οι πιο εύκολα προσβάσιμοι υγειονομικοί επιστήμονες, πολύ συχνά καλούμαστε να συμβουλεύσουμε ασθενείς που προσέρχονται με τραύματα, αιτούμενοι τις συμβουλές μας. Η αξιολόγηση μιας σοβαρής επιπλοκής και η έγκαιρη παραπομπή στην κατάλληλη δομή υγείας μπορεί να σώσει ζωές.

 

Αξιολόγηση του τραύματος

Η αξιολόγηση του τραύματος περιλαμβάνει πρωτίστως την έκταση και το βάθος του, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτά. Η ηλικία, οι υποκείμενες συννοσηρότητες, η κατάταξη του ασθενή σε ειδική ομάδα πληθυσμού αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως η εκτίμηση της εμβολιαστικής ανάγκης, αποτελούν βασικά κριτήρια. Βοηθητικός σε αυτό το πεδίο μπορεί να είναι ο «Αλγόριθμος Αντιμετώπισης Μηχανικού Τραύματος» που συνέταξε ο Βασίλης Μπιρλιράκης, φαρμακοποιός, ΜSc Φαρμακευτική Φροντίδα και Διαχείριση Φαρμακοθεραπείας.


 

Γενικά, εφόσον ο τραυματισμός είναι εκτεταμένος, πολύ βαθύς και εφόσον οι ασθενείς είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυοι ή θηλάζουσες και στις περιπτώσεις υποκείμενης πάθησης που μπορεί να επηρεάσει την επούλωση, θα πρέπει να γίνεται παραπομπή σε γιατρό. Ομοίως παραπομπή θα πρέπει να γίνεται στην περίπτωση που κρίνεται πως ο αντιτετανικός εμβολιασμός του ασθενή είναι ανεπαρκής.


Στο πεδίο των χρόνιων ελκών η αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερους παράγοντες: ● μέγεθος και βάθος έλκους ● παρυφές έλκους ● ύπαρξη συριγγίου και μέγεθος αυτού ● είδος και ποσότητα νεκρωτικού ιστού ● είδος και ποσότητα εκκρίσεων ● χρώμα ιστού γύρω από το έλκος ● οίδημα και σκληρότητα του ιστού πέριξ του έλκους ● ποσότητα κοκκιώδους ιστού και επανεπιθηλιοποίηση.


Για τη σωστή και γρήγορη αξιολόγηση αυτών των παραγόντων μπορεί να χρησιμοποιηθεί το «Εργαλείο Αξιολόγησης Πληγών Bates-Jensen».

Με αυτό το έντυπο, που μπορεί εύκολα να αναζητηθεί δωρεάν στο διαδίκτυο (με τις οδηγίες χρήσης συνημμένα), αξιολογείται κάθε ένας από τους παραπάνω παράγοντες σε ιεραρχημένη κλίμακα (από 1 έως 5) και ακολούθως υπολογίζεται αθροιστικά το λεγόμενο BWAT Score. Τιμές BWAT άνω του 40 θα μας οδηγήσουν να παραπέμψουμε τον ασθενή άμεσα στο γιατρό, ενώ τιμές άνω του 25 θα μας επιτρέψουν να τον παραπέμψουμε εντός μερικών ημερών. Λόγος άμεσης παραπομπής επίσης είναι η ύπαρξη συστηματικών εκδηλώσεων, όπως η κακουχία, η ανορεξία, ο πυρετός ή υφιστάμενες εργαστηριακές εξετάσεις με υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).

 

Εκπαίδευση ασθενών

Ένα ακόμη σημαντικό υγειονομικό πεδίο είναι αυτό της εκπαίδευσης των ασθενών σχετικά με τα κατάλληλα επίπεδα καθαριότητας και στειρότητας. Οι περισσότερες επιμολύνσεις συμβαίνουν λόγω πλημμελούς καθαρισμού των χεριών κατά τη διάρκεια της περιποίησης του τραύματος. Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη σωστή απορρύπανση και αντισηψία των χεριών, καθώς και η χρήση ιατρικών γαντιών μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε αυτό το πεδίο. Η εκπαίδευση των ασθενών και των οικείων τους σε αυτό το θέμα είναι ένα σημείο που μπορούμε και εμείς οι φαρμακοποιοί να συμβάλλουμε καθοριστικά.

 

Χορήγηση φαρμάκου ή ιατροτεχνολογικού προϊόντος

Η χορήγηση κατάλληλων αντισηπτικών και τοπικών φαρμάκων –ιδίως όταν αυτά ανήκουν στην κατηγορία των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.– θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα το γεγονός ότι όλα τα φάρμακα έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις. Για παράδειγμα:

  • Αντισηπτικά που ενδείκνυνται σε οξείς τραυματισμούς, μπορεί να αντενδείκνυνται σε χρόνια έλκη.
  • Κάποια τοπικά σκευάσματα δεν έχουν ένδειξη σε παιδιατρικούς ασθενείς.
  • Η χρήση τοπικών αντιβιοτικών θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, καθώς είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια, ιδίως στα χρόνια τραύματα.

Στο πεδίο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται, οφείλουμε να εκπαιδεύουμε τους ασθενείς στη χρήση αποστειρωμένων ειδών. Η χρήση μη αποστειρωμένων τολυπίων γάζας ή/και γαντιών συχνά αποτελούν λόγους επιμόλυνσης των τραυμάτων. Η κάλυψη της πάσχουσας περιοχής με κατάλληλο επίθεμα είναι πολύ βασική για τη διατήρηση επιθυμητών επιπέδων υγρασίας στην περιοχή αλλά και για την προστασία του τραύματος από επιμολύνσεις. Η μη περίδεση των πληγών αλλά και ο ερμητικός εγκλεισμός τους οδηγούν αντίστοιχα σε ξήρανση ή σε υπερενυδάτωση, καταστάσεις που καθυστερούν σημαντικά την επούλωση και μπορεί να συμβάλλουν στην επέκταση του τραύματος.


Εξέχουσας σημασίας επίσης είναι η συχνότητα αλλαγής των επιδέσμων και αντισηψίας της περιοχής. Οι συχνές αλλαγές καθώς και η απορρύπανση και αντισηψία της περιοχής συμβάλλουν τόσο στη διατήρηση των επιπέδων καθαριότητας όσο και στην απομάκρυνση της πλεονάζουσας υγρασίας. Η απομάκρυνση επιπλέον του μικροβιακού φορτίου αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα πρόληψης των τοπικών λοιμώξεων.


Στο πεδίο των μικροβιακών λοιμώξεων βέβαια υπάρχουν αρκετές αναφορές στη βιβλιογραφία για το ρόλο των φαρμακοποιών. Η εξατομίκευση της τοπικής αγωγής μέσω των φαρμακοτεχνολογικών υπηρεσιών έχει αποδειχθεί πως μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του δέρματος, ακόμη και όταν αυτές προέρχονται από πολυανθεκτικά μικροβιακά στελέχη. ?λλωστε, σε μια πρόσφατη κλινική μελέτη της Εργαστηριακής Μονάδας Δερμοφαρμακολογίας και Κοσμετολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτό το ενδεχόμενο επαληθεύτηκε και σε ασθενείς με χρόνια έλκη του δέρματος, τα οποία ήταν απειλητικά για τη ζωή τους. Στην εν λόγω μελέτη μάλιστα τα επίπεδα ίασης ήταν πολύ υψηλά.

 

Δείτε το πλήρες άρθρο στο περιοδικό Φαρμακευτικός Κόσμος, τεύχος #167
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης