Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Διάγνωση του μελανώματος από το κινητό!

14/6/2018 9:36:21 πμ
Νέα δεδομένα για το μελάνωμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότερα από 30.000 νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος υπολογίζεται ότι εμφανίζονται ετησίως στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να είναι όλα υψηλής κακοήθειας και αυτά οφείλονται στην αυξημένη έκθεση στον ήλιο ή στο σολάριουμ και την αύξηση του μέσου όρου ζωής.


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με την έγκαιρη διάγνωση ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να θεραπευθεί πλήρως. Αρκεί να κάνουν οι γυναίκες, μετά την ηλικία των 35 και οι άντρες μετά τη ηλικία των 40 μία εξέταση ρουτίνας σε δερματολόγο. Επίσης συνιστούν έκθεση στον ήλιο με μέτρο, λένε αυστηρά όχι στο σολάριουμ και επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να αφαιρούμε τις ελιές.


Το καλό είναι ότι στο εγγύς μέλλον αναμένονται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, με τις οποίες θα μπορεί να γίνεται αυτόματη διάγνωση!


Πιο αναλυτικά, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, Αιμίλιος Λάλλας, αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι – σε αντίθεση με ό,τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα– ο ήλιος δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του μελανώματος, όσο σε άλλα καρκινώματα που σχετίζονται άμεσα με την υπεριώδη ακτινοβολία.


«'Αρα δεν χρειάζεται πανικός ως προς τη συμπεριφορά μας με τον ήλιο. Εκείνο που χρειάζεται είναι μέτρο. […] Mια λογική συμπεριφορά ως προς τον ήλιο είναι απολύτως αρκετή», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ο ήλιος είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και τον χαιρόμαστε, αλλά φροντίζουμε να τηρούμε το μέτρο και να μην παθαίνουμε ηλιακά εγκαύματα.


Επίσης ο κ Λάλλας συνέστησε να μην αφαιρούμε τις ελιές με το σκεπτικό ότι θα προστατευτούμε από το μελάνωμα: «Η αφαίρεση των σπίλων (των ελιών), αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε για πολλά χρόνια στο παρελθόν, δεν προσφέρει τίποτα στον ασθενή με την έννοια της πρόληψης, γιατί σήμερα γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελανωμάτων αναπτύσσεται όχι σε σχέση με κάποια προϋπάρχουσα ελιά, ούτε είναι η εξαλλαγή ή εξέλιξη μιας προϋπάρχουσας ελιάς, αλλά είναι καινούργια. Τα μελανώματα αναπτύσσονται σε δέρμα που πριν δεν είχε τίποτα. Αντίθετα, οι ελιές είναι κάτι πάρα πολύ συχνό. Όλοι έχουμε πολλές από αυτές, αλλά δεν έχει κανένα νόημα να μπει κανείς σε διαδικασία να αφαιρεί τις ελιές του για να προλάβει το μελάνωμα, γιατί αυτό δεν θα γίνει στην ελιά. Κατά πάσα πιθανότητα, αν γίνει, θα γίνει σε άλλο σημείο».


Το καλό νέο, σύμφωνα με τον κ. Λάλλα, είναι ότι οι πολύ πρόσφατες έρευνες που προσδιόρισαν τα χαρακτηριστικά του πολύ πρώιμου μελανώματος (in situ) δίνουν τη δυνατότητα ανίχνευσης και "εξουδετέρωσής" του πριν αυτό γίνει απειλητικό.


Σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και την πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, Iris Zalaudek, στο εγγύς μέλλον οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης θα παρέχουν τη δυνατότητα της αυτόματης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος, μέσω ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου, χωρίς όμως αυτό να υποκαθιστά τη διάγνωση που θα κάνει ο γιατρός, ο οποίος θα εκτιμά την κατάσταση του ασθενούς λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες.


«Σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο σημείο να βγάζουμε φωτογραφία μία ελιά και να μας λέει το λογισμικό τι μπορεί να είναι. Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται αυτά τα λογισμικά και αυτές οι τεχνολογίες. Το πώς και αν θα εφαρμοστεί αυτό στην κλινική πράξη έχει τόσα πολλά ερωτηματικά που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. Κατά τη γνώμη μου, στο σύντομο μέλλον θα υπάρχουν κάποια εργαλεία που θα χρησιμοποιούνται όμως από το γιατρό βοηθητικά. Δηλαδή, θεωρητικά θα μπορεί να φωτογραφίσει τη βλάβη κάποιος από μακριά αλλά, επειδή ο γιατρός σίγουρα θα πρέπει να συμπεριλάβει και άλλες πληροφορίες στην απόφασή του, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να δει τον ασθενή από κοντά, εκτός αν είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Μια τέτοια εφαρμογή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές με πολύ κακή πρόσβαση στο σύστημα υγείας» εξήγησε ο κ. Λάλλας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της Servier Hellas για τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο
Επίσης μέρος των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους επιστρέφει στα φαρμακεία






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση