Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Διαφθορά στην υγεία: υπερσυνταγογράφηση και προκλητή ζήτηση

6/11/2014 9:39:08 πμ
Ποιες αλλαγές προτείνονται και πραγματοποιούνται για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Πάνω από το 30% των δαπανών υγείας αφορά υπερβάσεις και φαινόμενα προκλητής ζήτησης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την απάτη και τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, η Ελλάδα παρουσιάζει τον ίδιο αριθμό συνταγών με την Ισπανία, παρά το γεγονός πως η δεύτερη έχει πενταπλάσιο πληθυσμό.

"Οι αλόγιστες δαπάνες, η προκλητή ζήτηση, η παραβατική συμπεριφορά από ορισμένους παρόχους υγείας και η άτυπη καθιέρωση των παραπληρωμών (το γνωστό σε όλους φακελάκι) έχουν ζημιώσει και συνεχίζουν να ζημιώνουν το κράτος με απώλειες εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα όμως προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στους ασθενείς, οι οποίοι είτε υποβάλλονται σε περιττές εξετάσεις ή/και θεραπείες προκειμένου να κερδίζουν κάποιοι, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, είτε δέχονται ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις να προβούν σε άτυπες παραπληρωμές, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή καλύτερη αντιμετώπιση" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

"Τα αίτια των περιστατικών διαφθοράς και απάτης στη χώρα μας πρέπει να αναζητηθούν στην απουσία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου", συνεχίζει ο κ. Κοντός, γι' αυτό και προτείνει τη "σαφή αποτύπωση των κανόνων" που θα διορθώνει το έλλειμμα της διαφάνειας και αξιοπιστίας και διαμορφώνει το εύρος της ελεγκτικής εποπτείας του ΕΟΠΥΥ, ενώ "κρίσιμης σημασίας" θεωρείται ο καθορισμός των ποινών, οι οποίες θα πρέπει να είναι ανάλογες του μεγέθους της απάτης και της διαφθοράς και να μην αποτελούν αμελητέα επίπτωση.

Χορήγηση και αποζημίωση ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, είναι απαρχαιωμένος ο "χειρόγραφος" τρόπος που χορηγούνται και αποζημιώνονται τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (επιθέματα, αναπηρικά καροτσάκια, γυαλιά) στην Ελλάδα, οπότε προτείνει αλλαγές με στόχο τη διαφάνεια και τον έλεγχο των παροχών.
Τα υλικά αυτά, που σήμερα χορηγούνται με χειρόγραφες συνταγές, θα διατίθενται πλέον με ηλεκτρονικό σύστημα. Θα καταργηθεί η απευθείας αποζημίωση των ασθενών, ενώ θα δημιουργηθεί μητρώο πιστοποιημένων γιατρών (που θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά). Επιπλέον θα καταργηθεί και το ανώτατο πλαφόν για κάθε κατηγορία υλικών που είχε ως αποτέλεσμα τις αυθαίρετες χρεώσεις από τις εταιρείες ανεξαρτήτως ποσότητας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πόρισμα του γενικού επιθεωρητή διοίκησης κ. Ρακιντζή, από 1/1/2012 έως 31/8/2013 είχε σημειωθεί όργιο σπατάλης για την αγορά αμαξιδίων και άλλων τέτοιων προϊόντων. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα χρήματα που είχε πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ εκείνη την περίοδο για την αγορά βιοτεχνολογικών ειδών ανερχόταν στα 118 εκ. ευρώ.

Οργανισμός Ιατροτεχνολογίας και σύστημα προμηθειών

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κονοτοζαμάνης, έκανε λόγο για απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μην υπάρχουν στρεβλώσεις, και να γίνονται διαγωνισμοί όχι με τη χαμηλότερη αλλά με την πιο συμφέρουσα τιμή και τόνισε ότι η διαχείριση της ιατροβιοτεχνολογίας θα έπρεπε να είναι υπόθεση ενός ξεχωριστού οργανισμού.

Σε ό,τι αφορα το Σύστημα Προμηθειών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, Χρ. Γιάνναρης, ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να πραγματοποιείται με κεντρικούς διαγωνισμούς το 45% της συνολικής δαπάνης για τα ιατροτεχνολογικά, τα 2/3 της συνολικής φαρμακευτικής νοσοκομειακής δαπάνης με βάση τη δραστική ουσία (ήδη αγγίζουμε το 80% του στόχου), αλλά και η ανάλωση των γενόσημων φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία να ξεπεράσει το 60% της συνολικής.



 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά από αίτημα της εταιρείας που έβλεπε τη ζήτηση να πέφτει
Ζητά τις απόψεις τους για την αναγνώριση της αξίας των συνεταιρισμών






Σχετικά άρθρα

«Λάθος του υπουργείου Υγείας για τα σκευάσματα κωδεΐνης»
4 φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απένταξή τους από τη θετική λίστα
Εστάλησαν τα πρώτα SMS με τις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου
ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο