Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διάθεση νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

24/10/2014 9:46:14 πμ
Η Π.Ε.Φ.Ν.Ι. όχι μόνο δεν ερωτήθηκε, αλλά ούτε καν ενημερώθηκε πριν από τη λήψη τέτοιας απόφασης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τη σφοδρή αντίδραση των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός αποφάσισε για τα νοσοκομειακής χρήσης φάρμακα να μην απαιτείται η παρουσία των ασθενών στα φαρμακεία του Οργανισμού. Προβλέπεται η δυνατότητα να προσκομίζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από υπάλληλο των δημόσιων νοσοκομείων, σε συμφωνημένες ημέρες και ώρες, όλα τα σχετικά παραστατικά (συνταγές, γνωματεύσεις, φωτοτυπίες των βιβλιαρίων υγείας) παράλληλα με εξουσιοδοτήσεις ασφαλισμένων, προκειμένου να γίνεται ομαδική εκτέλεση των συνταγών, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
Να σημειωθεί ότι η εκτέλεση συνταγών κρατικών νοσοκομείων με φάρμακα νοσοκομειακής μόνο χρήσης, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γίνεται κατόπιν σχετικής αίτησης του νοσοκομείου και δήλωση στέρησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων επί της συνταγής και με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί, κατά τον ΕΟΠΥΥ, η καλύτερη διακίνηση των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία.

 

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.), μέσω της προέδρου της Δ. Μακριδάκη, δήλωσε σχετικά ότι «αποφάσισαν για εμάς και την ασφάλεια των ασθενών μας χωρίς καν να ερωτηθούμε», και τονίζει πως όχι μόνο δεν συμμετείχαν σε καμία συζήτηση αλλά δεν ενημερώθηκαν καν από τον ΕΟΠΥΥ, πριν από την έκδοση της σημερινής ανακοίνωσης! Μάλιστα, δεν έχουν καν καταφέρει να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντό.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. τα νοσοκομειακά φάρμακα τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως διατίθενται και χρησιμοποιούνται μόνο από τα νοσοκομεία. «Τέτοιου είδους δομές δεν υπάρχουν πουθενά. Πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία και μονομερή απόφαση. Ας μας καλέσουν να βρούμε μια πραγματική λύση», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως ο κλάδος δεν πρόκειται να μετατραπεί σε delivery του ΕΟΠΥΥ.

Όπως εξηγεί, τα φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση είναι αποκλειστική ευθύνη του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού. Επιπλέον, η κ. Μακριδάκη εκτιμάει ότι με αυτή την απόφαση δεν διασφαλίζεται η προσβασιμότητα του ασθενή στο φάρμακο. Κυρίως όμως δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των σκευασμάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ ούτε πόροι εξοικονομούνται. «Θα υπάρξει κόστος αφού ένας άνθρωπος του νοσοκομείου δεν θα αξιοποιείται στη δουλειά για την οποία προορίζεται αλλά θα κληθεί να ασχολείται αποκλειστικά με τον ΕΟΠΥΥ», σημείωσε. Ταυτοχρόνως, στο δημόσιο νοσοκομείο, χάρη στη δυνατότητα που προσφέρει η κεντρική χορήγηση, εξοικονομούνται αξιόλογα ποσά.

«Η παραγγελία, η αγορά και η χορήγηση γίνεται με ατομική συνταγή. Πως θα γίνεται το registry και σε περίπτωση λάθους θα επιστρέφονται τα φάρμακα;», διερωτάται μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. αλλά δεν παίρνει απάντηση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη