Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

4 ιδανικά χρώματα για όσες είναι καστανές!
Για εντυπωσιακές εμφανίσεις όλες τις ώρες
Νέα αποθήκη για προϊόντα βιοεπιστημών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Την ανοίγει ο όμιλος GEFCO στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου
Ορίστηκε κλειστός προϋπολογισμός για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερσυνταγογράφηση


Δημιουργήθηκε το πρώτο χάπι τύπου "Big Brother"

14/11/2017 12:07:12 μμ
Μαρτυρά αν ο ασθενής πήρε την ημερήσια θεραπεία του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για πρώτη φορά ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε την έγκρισή του για την κυκλοφορία ηλεκτρονικού χαπιού, στο οποίο έχει ενσωματωθεί ένας αισθητήρας που ενημερώνει το γιατρό αν και πότε ο ασθενής πήρε το φάρμακό του.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών που σχεδιάζονται προκειμένου να λύσουν το αιώνιο πρόβλημα της μη συμμόρφωσης στην αγωγή! Η νέα θεραπεία, η οποία αποτελεί την ηλεκτρονική εκδοχή του αντιψυχωσικού aripiprazole της εταιρείας Otsuka Pharmaceutical Europe, αισιοδοξεί να βελτιώσει τη δημόσια υγεία, ειδικά για τους ασθενείς που θέλουν να ακολουθήσουν σωστά την αγωγή, αλλά ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους.


Το νέο χάπι με τον αισθητήρα (τον οποίο κατασκεύασε η αμερικανική εταιρεία Proteus Digital Health) παράγει ένα ηλεκτρικό σήμα, όταν βρεθεί στα υγρά του στομάχου. Το σήμα εντοπίζεται από ένα επίθεμα που εφαρμόζεται στο αριστερό πλευρό του ασθενή (και πρέπει να αλλάζει ανά 7 ημέρες). Μέσω της τεχνολογίας Bluetooth τα δεδομένα ημερομηνίας, ώρας και κατάστασης του ασθενούς αποστέλλονται σε μια εφαρμογή έξυπνου κινητού τηλεφώνου, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να καταγράφουν και περισσότερα στοιχεία, π.χ. τη διάθεσή τους κτλ. Όλα αυτά τα στοιχεία αποστέλλονται στη συνέχεια σε μια βάση δεδομένων, στην οποία έχουν πρόσβαση οι γιατροί και άλλα 4 άτομα της εμπιστοσύνης του ασθενή.


Επισημαίνεται ότι οι ασθενείς που θα λάβουν το συγκεκριμένο φάρμακο, θα υπογράφουν ένα συγκεκριμένο έγγραφο, με το οποίο θα συναινούν να δίνονται πληροφορίες για τη λήψη της θεραπείας στους γιατρούς τους και στα οικεία τους πρόσωπα. Επίσης σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά μπορούν να αλλάξουν, με τη βοήθεια της εφαρμογής του κινητού.


Η εταιρεία δεν έχει καθορίσει ακόμα τιμή για το νέο της προϊόν, το οποίο όμως αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2018.

Η κριτική: ο «Μεγάλος Αδελφός» του ασθενή – ακατάλληλη η επιλογή της δραστικής

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει μεταξύ των επιστημόνων για τη νέα αυτή εξέλιξη. Καταρχάς από το χώρο της Ψυχιατρικής πολλοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το «Μεγάλο Αδελφό» του ασθενή που προδίδει πληροφορίες για ένα προσωπικό ζήτημα, όπως είναι η υγεία και η θεραπεία του.


Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο δρ Paul Appelbaum, διευθυντής στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, διατύπωσαν ανησυχίες ως προς την επιλογή της δραστικής ουσίας για την ενσωμάτωση του αισθητήρα, καθώς αυτή συνταγογραφείται σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, σοβαρή κατάθλιψη κτλ. Οι ασθενείς αυτοί δεν συνηθίζουν να ακολουθούν σωστά την αγωγή μεν, αλλά μια τέτοια θεραπεία που «κοινοποιεί» πληροφορίες για το σώμα τους μπορεί να τους πυροδοτήσει παραληρηματικές, παρανοϊκές ιδέες για τις προθέσεις του γιατρού.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες εταιρείες αναπτύσσουν παρόμοιες τεχνολογίες για ψηφιακές θεραπείες (π.χ. που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το χάπι τοποθετήθηκε στη γλώσσα του ασθενή και εκείνος το κατάπιε!), οι οποίες βρίσκονται σε φάση δοκιμών.


Επίσης κατά πόσο το χάπι-«μεγάλος αδελφός» πραγματικά θα αλλάξει την τάση του ασθενή να μη λαμβάνει ή να ξεχνά τη θεραπεία του είναι επίσης ένα θέμα συζήτησης, αλλά τα πρώτα στοιχεία για αυτό θα έρθουν με την κυκλοφορία του σκευάσματος.

Μετάφραση από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για εντυπωσιακές εμφανίσεις όλες τις ώρες
Την ανοίγει ο όμιλος GEFCO στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου


Σχετικά άρθρα

Γιατί οι γυναίκες φοβούνται την προεγχειρητική βιοψία μαστού;
Οι ειδικοί ρίχνουν φως στις αγωνίες των γυναικών
Ένα λουλούδι
Προκαταρκτική μελέτη σε φυτό της οικογένειας του κρεμμυδιού
Black out στο Αττικό Νοσοκομείο
Πάνω από 150 ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα
Γιατρούς αναζητά ο ΕΟΠΥΥ με μισθό έως 2.000 ευρώ
Για να στελεχώσουν τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας