Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Δεν τους βγαίνουν τα νούμερα με τα φάρμακα

3/3/2016 12:31:45 μμ
Δεν έχουν ωφελήσει κανέναν τα μέτρα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

 

Στελέχη από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν πως τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών για το φάρμακο μέσω οριζόντιων περικοπών στις τιμές των σκευασμάτων, δεν "προχωράνε” τελικά, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η διαπίστωση αυτή δεν ανήκει μόνο στις επιχειρήσεις του φαρμάκου, αντιθέτως φαίνεται να είναι κοινή και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και στους ίδιους τους θεσμούς.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του www.capital.gr, εντοπίζεται στην εφαρμογή των τιμών για τα φάρμακα εκτός πατέντας (off patent), τα οποία πλέον μειώνονται είτε στο επίπεδο του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης είτε στο 50% της αρχικής τιμής τους, ανάλογα με το ποια από τις δύο είναι η χαμηλότερη. Στελέχη της φαρμακευτικού κλάδου σημειώνουν πως οι τιμές των φαρμάκων έχουν πέσει σε σημείο που η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει, ενώ την ίδια ώρα παρατηρούνται υποκαταστάσεις φθηνών φαρμάκων με άλλα ακριβότερα, γεγονός που αναμένεται να εκτινάξει στα ύψη τη φαρμακευτική δαπάνη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι φαρμακοβιομηχανίες, μόνο πέρσι, και ενώ δεν είχαν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για το "ψαλίδισμα” στις τιμές των φαρμάκων, οι δαπάνες επιβαρύνθηκαν κατά 135 εκατ. ευrώ περίπου λόγω υποκατάστασης θεραπειών.


Αυτή τη στιγμή, οι επιχειρήσεις του φαρμάκου βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων του ΕΟΠΥΥ για το πως κυμάνθηκαν οι δαπάνες στο φάρμακο το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, όμως η αίσθηση που επικρατεί στις εταιρείες είναι πως έχει σημειωθεί για ακόμη μια φορά υπέρβαση σε σχέση με τον ετήσιο προϋπολογισμό του Οργανισμού, ο οποίος παραμένει φέτος ασφυκτικά κλειστός στα 1,94 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.


Οι επιχειρήσεις τώρα έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να πείσουν και υπουργείο και θεσμούς να μην πέσουν περαιτέρω οι τιμές των φαρμάκων και κυρίως να προστατευθεί η αξία των φθηνότερων.  Και αυτό γιατί στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπονται μειώσεις στα φάρμακα θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα, όταν στην προηγούμενη ανατιμολόγηση τα όρια ήταν 9 ευρώ και 5,5 ευρώ αντίστοιχα.

 

Συνολικά πέρσι, η αγορά φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων κατέγραψε τζίρο 3,42 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ το 2014. Ταυτόχρονα ο όγκος των διακινούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων σημείωσε άνοδο 7% σε σχέση με το 2014, που σημαίνει, όπως μεταφράζουν τα στοιχεία αυτά οι φαρμακευτικές, πως παρά τα συνεχή μέτρα του υπουργείου Υγείας, ούτε ο όγκος των συνταγών μειώθηκε, ούτε και ο αριθμός των φαρμάκων που καταναλώνονται.


Πηγή: www.capital.gr



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ