Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Δεν θα προσφέρει τίποτα στην οικονομία η απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ

23/5/2016 10:58:29 πμ
Διαβάστε τις εκτιμήσεις του Νίκου Μανιαδάκη, καθηγητή ΕΣΔΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ανοίγει περαιτέρω το επάγγελμα του φαρμακοποιού το υπουργείο Υγείας, δίνοντας φαρμακευτικά προϊόντα στα σουπερμάρκετ, με τη συναίνεση του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών.


Η απελευθέρωση των σημείων πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), για την οποία προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε, αποτελεί μνημονιακή εμμονή.


Υπενθυμίζουμε ότι η αρχή είχε γίνει από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που είχαν υποκύψει στο αίτημα των δανειστών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυε ότι θα καταργήσει τη ρύθμιση Γεωργιάδη για απελευθέρωση της αγοράς (σημεία πώλησης και τιμές) των ΜΗΣΥΦΑ από το 2017.


Ήρθε όμως η 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής πλευράς επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή τον Ιούνιο του 2015 για να συνεχίσει την ίδια κατάσταση.

Τότε, η κυβέρνηση νομοθέτησε διάταξη σύμφωνα με την οποία το δίκτυο διανομής των ΜΗΣΥΦΑ θα διευρυνθεί και θα επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την πώλησή τους από ειδικά διαμορφωμένα σημεία πώλησης σε σουπερμάρκετ, ενώ τον Αύγουστο συμφώνησε με τους θεσμούς για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), η οποία περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.


Πλέον, ήρθε η τωρινή διάταξη του υπουργείου Υγείας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, με την οποία υιοθετείται η υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ που περιλαμβάνει το 13% των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, δηλαδή 216 από τα συνολικά 1.582 τέτοια σκευάσματα.


Τα φάρμακα αυτά προέκυψαν μετά από τρίμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών και της ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) του υπουργείου Υγείας, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.


Βάσει της εισήγησης της Επιτροπής υιοθετήθηκε και συντάχθηκε η σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Απορίας άξιες, επομένως, οι εκ των υστέρων κραυγές του προέδρου του ΠΦΣ, Κωνσταντίνου Λουράντου, «για υποταγή της κυβέρνησης στις εταιρείες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές, όπως έχει γίνει σε όσες χώρες υιοθέτησαν αυτό το μέτρο "ανταγωνισμού”», για «διακινδύνευση της υγείας του ελληνικού λαού, για συντριβή του μικρομεσαίου φαρμακείου» και ότι «πάγια θέση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποτελεί η διακήρυξη: κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου».


«Βεβαίως συμμετείχε κι έγινε κατόπιν συμφωνίας με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του οποίου οι ευθύνες είναι μεγάλες», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Ιωάννης Καβαλάρης, μέλος του Δ.Σ. του ΠΦΣ. Ο ίδιος εξηγεί ότι η ενημέρωση του Δ.Σ. του ΠΦΣ όσον αφορά τη συμμετοχή στην Επιτροπή και τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης ήταν «γενική», ενώ ουδέποτε ενημερώθηκε για την τελική απόφαση.


«Δεν δεχόμαστε διαχωρισμό στα φάρμακα: όλα τα φάρμακα είναι το ίδιο θεραπευτικά και το ίδιο επικίνδυνα, με τις παρενέργειές τους. Δεν δεχόμαστε τον διαχωρισμό σε κατηγορίες: κάποια που θα αποζημιώνονται και κάποια που δεν θα αποζημιώνονται και θα κυκλοφορούν ως απλά καταναλωτικά αγαθά. Είναι κοινωνικά αγαθά και αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων η φαρμακευτική αγωγή», προσθέτει.


Οι αριθμοί


Διεθνώς, η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ έχει τζίρο 85 δισ. ευρώ ετησίως (σε μια αγορά φαρμάκου με συνολικό τζίρο 744 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Η συνολική ιδιωτική δαπάνη για το φάρμακο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα είναι 622 εκατ. ευρώ και ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ είναι 1,1 δισ. ευρώ τον χρόνο!

«Για να αντισταθμίσει η φαρμακοβιομηχανία τις εκπτώσεις στα αποζημιούμενα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ, που της έχουν επιβληθεί, ζητά την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, "ρίχνοντας” τον πολίτη, από τη στιγμή που μιλάμε για φάρμακα που πληρώνει από την τσέπη του», σημειώνει ο Ι. Καβαλάρης.


Κι ενώ η δημόσια συζήτηση εστιάζει στις όλο και αυξανόμενες συμμετοχές στα αποζημιούμενα φάρμακα, για την επιπλέον επιβάρυνση με τις πληρωμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν ακούγεται λέξη.


«Οι φαρμακοβιομήχανοι, προκειμένου να μεγαλώσουν την κερδοφορία τους, αντιμετωπίζουν τα φάρμακα ως απλά καταναλωτικά "προϊόντα”. Οι κανόνες της κερδοφορίας και το μάρκετινγκ επιβάλλουν τα προϊόντα να πωλούνται σε περισσότερα σημεία», λέει ο Ι. Καβαλάρης.


Ένας από τους λόγους που προτάσσεται στην απελευθέρωση των σημείων πώλησης είναι η υπόθεση ότι θα δημιουργήσει ανταγωνισμό ώστε να μειωθούν οι τιμές, εξηγεί ο καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Ν. Μανιαδάκης:


«Πρόσφατες μελέτες, με τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ το φθινόπωρο του 2014, κατέδειξαν ότι στις χώρες που προχώρησαν στο μέτρο αυτό δεν μειώθηκαν οι τιμές, επομένως η απελευθέρωση δεν οδήγησε σε βελτίωση των τιμών και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος, πόσο μάλλον σε μια χώρα όπως είναι η δική μας, στην οποία οι τιμές των φαρμάκων είναι καθορισμένες από το κράτος».


Τα φάρμακα αυτά σήμερα έχουν στη χώρα μας τη χαμηλότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη και η απελευθέρωση της τιμής τους όχι μόνο δεν θα φέρει την πτώση της, αλλά «θα οδηγήσει σίγουρα σε αυξήσεις, όπως έγινε όπου εφαρμόστηκε. Είναι προφανές λοιπόν ποιος κερδίζει από αυτή τη συμφωνία», υπογραμμίζει ο Ι. Καβαλάρης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι γνωστό αναλγητικό που πωλείται 5 ευρώ στη χώρα μας στο Ηνωμένο Βασίλειο πωλείται 22 ευρώ και στη Γερμανία 17 ευρώ, ενώ άλλο γνωστό ρινικό αποσυμφορητικό που στη χώρα μας αγοράζεται 2 ευρώ, στην Ευρώπη φτάνει τα 8 ευρώ.


Ο δεύτερος λόγος που προβάλλεται για την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ είναι ότι θα βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.

«Στη χώρα μας, με το πιο πυκνό δίκτυο φαρμακείων στον κόσμο, με αναλογία 1 ανά 1.500 κατοίκους, η πρόσβαση δεν είναι θέμα», τονίζει ο Ι. Καβαλάρης.

Ακόμα όμως και στις χώρες όπου έγινε απελευθέρωση σημείων διανομής, «ελάχιστα φάρμακα προμηθεύονται οι πολίτες από τα σημεία εκτός φαρμακείων. Μόνο στην Ολλανδία έχει λειτουργήσει. Ακόμα και με όρους οικονομικούς, δεν προσφέρει τίποτα η απελευθέρωση των ΜυΣΥΦΑ», τονίζει ο καθηγητής Ν. Μανιαδάκης.


ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ