Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Δείτε τι αλλάζει στη ζωή των φαρμακοποιών

12/8/2015 8:20:58 πμ
Βαρύ το μάρμαρο που θα κληθούν να πληρώσουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Νέες αναταράξεις στον ευαίσθητο χώρο της υγείας φέρνει το τρίτο μνημόνιο το οποίο κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή.

Εκτός από τα ΜΥΣΥΦΑ τα οποία ''γλίτωσαν'' προς ώρας, μειώνονται οι τιμές των γενοσήμων, η συνταγογράφηση θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ επίκεινται αλλαγές στο καθεστώς ιδιοκτησίας των φαρμακείων . Αυτές είναι οι κυριότερες αλλαγές που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο για τους φαρμακοποιούς.

Σε πρώτη φάση η αρχή θα γίνει με την περαιτέρω μείωση των τιμών γενοσήμων ώστε αυτές να συμβαδίζουν με τις τρεις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά το μνημόνιο αναφέρει ότι :

• Η διείσδυση των γενοσήμων θα πρέπει να υποστηριχτεί από περαιτέρω ενέργειες για να βελτιωθεί η δομή των κινήτρων για τους φαρμακοποιούς, συμπεριλαμβανομένου μία δομή στο κέρδος, μέχρι τον Αύγουστο του 2016.


Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται να μειωθεί η τιμή όλων των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους (εκτός πατέντας ή off patent) κατά 50% και των γενόσημων φαρμάκων κατά 32,5% από την τιμή πατέντας, καθώς επίσης να καταργηθεί η προστασία στην τιμή των γενόσημων που πήραν άδεια κυκλοφορίας πριν από το 2012.

• Μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, οι αρχές θα φτιάξουν ένα κέντρο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, το οποίο θα πληροφορεί για την ένταξη νέων φαρμάκων στη θετική λίστα.

• Τα επόμενα 3 χρόνια, θα αναπτύξουν πρόσθετες οδηγίες συνταγογράφησης, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες με το μεγαλύτερο κόστος και τις θεραπευτικές επιπλοκές.

Ταυτόχρονα η κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων, ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία, θα πρέπει να αυξηθούν, στο 50% φέτος και στο 60% μέχρι το τέλος τους 2016, ενώ γενικότερα η κατανάλωση γενοσήμων θα πρέπει φέτος να αγγίξει το 40% και το 60% του χρόνου.

Παράλληλα η συνταγογράφηση φαρμάκων θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία χωρίς καμία εξαίρεση.

Αιτία πολέμου το ιδιοκτησιακό


Για το ιδιοκτησιακό  των φαρμακείων το νέο μνημόνιο αναφέρει χαρακτηριστικά:

''Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας ασκήσεως επαγγέλματος καθώς και οποιοιδήποτε άλλου περιορισμού πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων με σκοπό την ένταση του ανταγωνισμού και την αύξηση της διάθεσης φαρμάκων γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών των προϊόντων''.

 
Ήδη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) θα προσφεύγει άμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων ενώ φέρεται αποφασισμένος να διακόψει την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο  υπουργός υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής  για τα ΜΥΣΥΦΑ ανέφερε ότι θα παραμείνουν στα φαρμακεία ενώ για το ιδιοκτησιακό επισήμανε πως δίνει μάχη με τους θεσμούς. '' Με το ιδιοκτησιακό θα δούμε τι θα γίνει '' επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αυξάνεται η φορολογία

Το μνημόνιο προβλέπει σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το 55% για τα περυσινά εισοδήματα σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ