Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δείτε γιατί η παχυσαρκία είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτων!

5/2/2016 1:36:00 μμ
Όσο πιο πολύ παχαίνουμε τόσο πιο πολύ κινδυνεύουμε αναφέρουν οι ειδικοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η παχυσαρκία αναδεικνύεται ως η Νο1 αιτία θανάτων, καθώς σχετίζεται με τις ασθένειες που μαστίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος, το άσθμα, η άπνοια ύπνου, οι αναπαραγωγικές επιπλοκές και οι ψυχολογικές διαταραχές.


Φαίνεται πως με τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της διατροφής, με την τεχνολογία να έχει εισάγει στα σύγχρονα τρόφιμα, υλικά και τεχνικές που θεωρούνταν κάποτε αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας, δηλαδή η επέμβαση στην παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση των τροφίμων, σε κάποιες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ποιότητα της καθημερινής μας διατροφής και συνεπώς η ίδια η φυσική μας κατάσταση. Έτσι ο οργανισμός μας δεν δείχνει να ανταποκρίνεται καλά στη νέα τάξη πραγμάτων που μας θέλει αντιμέτωπους με εκατομμύρια επιλογές διαφορετικών τροφίμων, πολλά από τα οποία είναι βλαβερά, υψηλής θερμιδικής αξίας και ιδιαίτερα χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Αιτίες

Τα κυριότερα αίτια για την αύξηση των παχύσαρκων ατόμων βρίσκονται στη δομή των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών και του τρόπου ζωής που έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, για τη χώρα μας τα κυριότερα αίτια είναι:

Η εγκατάλειψη σε σημαντικό βαθμό της μεσογειακής διατροφής, η υψηλή μέση τηλεθέαση του Έλληνα ο οποίος σπάει κάθε προηγούμενο ευρωπαϊκό ρεκόρ με περίπου 4 ώρες τηλεθέασης ημερησίως. Η ανεξέλεγκτη διαφήμιση ?νοσογόνων τροφών, η ραγδαία αστικοποίηση του ελληνικού πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες και οι σύγχρονες εργασιακές συνθήκες με το αυξημένο στρες που συνεπάγονται.

Επιπτώσεις

Η παχυσαρκία συνδέεται και με παθολογικές ψυχολογικές επιπτώσεις: Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, η κατάθλιψη εμφανίζεται 5 φορές συχνότερα σε παχύσαρκα άτομα σε σχέση με άτομα φυσιολογικού βάρους. Ορισμένες γαλλικές μελέτες έχουν εκτιμήσει την δεκαετία του '90 ότι ακόμα και το ποσοστό αυτοκτονίας σε παχύσαρκα άτομα είναι αυξημένο κατά περίπου 50%.

Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania (ΗΠΑ) σε δείγμα πάνω από 40.000 περιστατικά έδειξε ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι κατά 87% συχνότερες σε άτομα με ΔΜΣ (δείκτη παχυσαρκίας) μεταξύ 40 και 50 (βαριά μορφή παχυσαρκίας) και κατά 122% συχνότερες σε άτομα με ΔΜΣ>50 (εξαιρετικά βαριά μορφή παχυσαρκίας).

Για τους παραπάνω λόγους έχουν κινητοποιηθεί τόσο οι ευρωπαϊκές αρχές, όσο και οι εθνικές για να προωθήσουν μέτρα πρόληψής της.




Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%
Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»