Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Claw back και στα φαρμακεία πρότεινε ο Καρόνε

6/9/2013 10:20:06 πμ
Παρουσίαση της συζήτησης με τον επικεφαλής της τρόικας για θέματα φαρμάκου από τον Π.Φ.Σ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου σε συνάντηση διάρκειας 2 ωρών της αντιπροσωπείας του ΠΦΣ, Κ. Θεοδοσιάδη, Δ. Καραγεωργίου, Γ. Μακρυγιάννη με τον Τζουζέπε Καρόνε, συζητήθηκαν όλα τα επίκαιρα ζητήματα του κλάδου. «Ο κ. Καρόνε δεν θέλησε να δεσμευτεί για κανένα από τα αιτήματα των φαρμακοποιών και φάνηκε καλά ενημερωμένος και από άλλες πλευρές που προωθούν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Πιο συγκεκριμένα από την πλευρά του Ο Π.Φ.Σ. επεσήμανε τα εξής:

  • Ο τζίρος των φαρμακείων έχει μειωθεί στο 1/3 του αντίστοιχου τζίρου του 2009 χωρίς αντίστοιχα να έχουν μειωθεί τα λειτουργικά τους έξοδα. Παράλληλα τα φαρμακεία έχουν υποστεί σημαντικές και γενναίες μειώσεις του ποσοστού κέρδους και το ποσοστό κέρδους 15% είναι αυθαίρετο, εξωπραγματικό και μη βιώσιμο.
  • 850 φαρμακεία σε όλη τη χώρα έχουν κατασχέσεις εξαιτίας των οφειλών που δεν μπορούν να καταβάλλουν προς τράπεζες, εφορίες και προμηθευτές, ενώ όλα αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των μονίμων καθυστερήσεων των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και των παγωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών των ετών 2010, 2011 και 2012.
  • Σημαντικός αριθμός φαρμάκων έχει αφαιρεθεί από την ύλη του φαρμακείου και έχει μεταβιβαστεί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ η χορήγηση ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων που θα είναι επικίνδυνο για τη Δημόσια υγεία.
  • Το πλαφόν της εγκεκριμένης φαρμακευτικής δαπάνης σε ύψος 1% του ΑΕΠ έχει ως αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 να είναι μειωμένη κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2013.
  • 1,5 εκατ. άνεργοι, χιλιάδες ανασφάλιστοι κτλ. υφίστανται την πίεση και την ταλαιπωρία για την προμήθεια των φαρμάκων τους, ενώ χιλιάδες καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται για να βρουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος σχολίασε για τα γενόσημα ότι είναι λανθασμένη η πίεση βίαιης αύξησης της διείσδυσης τους στην αγορά, όταν αυτή δεν συνδυάζεται με την ανάλογη επιστημονική υποστήριξη, την εντατικοποίηση των ελέγχων του ΕΟΦ.

Όσο για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους πρότεινε:

  1. Καθιέρωση σταθερής έκπτωσης σε συνδυασμό με το χρόνο πληρωμής της φαρμακοβιομηχανίας προς τα φαρμακεία ή τις φαρμακαποθήκες.
  2. Πρόσθετο ποσοστό κέρδους 1-5% κλιμακωτά αντιστρόφως ανάλογο, με την τιμή του φαρμάκου.
  3. Κατάργηση του ειδικού rebate 5%.
  4. Καθιέρωση πλαφόν ανά φαρμακείο και ανά μήνα ύψους και αριθμού συνταγών για τη δίκαιη διασπορά των συνταγών.

Η πρόταση του κ. Καρόνε σχετικά με τα ΦΥΚ ήταν να επιμεριστεί το claw back και στα φαρμακεία, εάν η φαρμακευτική δαπάνη υπερβεί τα 2 δισ., αποδίδοντας ως πιθανότερη αιτία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη διάθεση των ΦΥΚ μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Όπως επισημαίνει ο Π.Φ.Σ., «αυτή ήταν η άποψη και της βιομηχανίας κατά τη διάρκεια των τεσσάρων συνεδριάσεων της Τεχνικής Επιτροπής φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας στην διάρκεια του Αυγούστου.»


Επί του σημείου αυτού η αντίδραση του Π.Φ.Σ. ήταν άμεση και απόλυτη. Στηρίχθηκε σε τρανταχτά επιχειρήματα στα οποία ο κ. Καρόνε δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση, όπως ότι η δαπάνη των ΦΥΚ αυξάνεται μήνα με το μήνα και ότι τo clawback καθιερώθηκε ως φραγή-ποινή προς εκείνους που αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη (άρα όχι τους φαρμακοποιούς). Πρόσθεσε δε ότι είναι προς το συμφέρον της βιομηχανίας η διάθεση των ΦΥΚ μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, καθώς θα αυξηθεί η ρευστότητά της, επιτυγχάνει διακίνηση των φαρμάκων της μέχρι και το τελευταίο χωριό της χώρας, ενώ παράλληλα θα προσελκύσει πολυεθνικές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Τέλος ο Π.Φ.Σ. ξεκαθάρισε ότι εάν η διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία συνδυασθεί με claw back, οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι, ούτε να συζητήσουν ούτε και να εμπλακούν σε μια τέτοια διαδικασία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ






Σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι στο φάρμακο: Ζητούν άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Οι εργοδότες προτείνουν μισθό 30% χαμηλότερο από τη σύμβαση που υπήρχε πριν από 14 χρόνια
Νέο webinar για τη διακοπή καπνίσματος: Μια σύγχρονη πρόκληση και ευκαιρία για τον φαρμακοποιό
Σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών ΣΕΦΑΡ-ΣΥΦΑΡΤ, ΣΥΦΑ Θράκης, ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ και ΠΕΙΦΑΣΥΝ
IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1