Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βρετανία: Αποσύρονται από την αγορά όλα τα σιρόπια για το βήχα με φολκοδίνη

15/3/2023 10:15:11 μμ
Λόγω κινδύνου αναφυλαξίας κατά τη γενική αναισθησία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα φάρμακα για το βήχα που περιέχουν φολκοδίνη αποσύρονται στο σύνολό τους από τα βρετανικά φαρμακεία, καθώς σύμφωνα με τις τοπικές αρχές υπάρχει κίνδυνος αναφυλαξίας σε όσους ασθενείς τα λαμβάνουν και ίσως χρειαστεί να λάβουν γενική αναισθησία.

Σημειώνεται πως παρόμοια απόφαση είχε πάρει και ο ΕΜΑ από τον Δεκέμβριο του 2022 όταν ανακοίνωσε ότι αποσύρονται από όλη την ΕΕ τα σκευάσματα φολκοδίνης. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε σε μελέτη που διεξήχθη στη Γαλλία και διαπίστωσε ότι η λήψη φολκοδίνης έως και 12 μήνες πριν από τη γενική αναισθησία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναφυλακτικής αντίδρασης. Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή αλλεργική αντίδραση που σχετίζεται με την ταυτόχρονη λήψη μυοχαλαρωτικών (νευρομυϊκοί αποκλειστές) που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας στη χειρουργική.

Η φολκοδίνη, η οποία είναι διαθέσιμη στην αγορά και εκτός φαρμακείων, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ξηρού βήχα σε ενήλικες και παιδιά και διατίθεται με διάφορες ονομασίες καθώς και προϊόντα ανακούφισης ιδιωτικής ετικέτας που πωλούνται από μεγάλα πολυκαταστήματα, όπως Boots, Superdrug και Well Pharmacy.

«Εάν έχετε προγραμματίσει μια επέμβαση με γενική αναισθησία, ενημερώστε τον αναισθησιολόγο σας εάν πιστεύετε ότι έχετε χρησιμοποιήσει φολκοδίνη, ιδίως τους τελευταίους 12 μήνες», επισημαίνουν οι αρχές και προτείνουν στους πολίτες να συζητούν με τους φαρμακοποιούς για εναλλακτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του βήχα τους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναλαμβάνει Προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης στην Αθήνα
Η ΕΠΕ συνέταξε εθνικές οδηγίες για τους ασθενείς






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων