Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Αλλάζει ο ακτινοθεραπευτικός χάρτης της Ελλάδας
Νέα μηχανήματα σε δημόσια νοσοκομεία για τους ασθενείς με καρκίνο
Τρία μέτρα για τη διαφάνεια των ιατρικών συνεδρίων
Προτείνει άμεσα ο ΣΦΕΕ στην κυβέρνηση
Ενημερωτική εκδήλωση του Φ.Σ. Λέσβου για την
Το Σάββατο 23 Ιουνίου στη Μυτιλήνη


Βρέθηκε ενδεχομένως η αιτία των αυτοάνοσων νοσημάτων!

16/3/2018 1:18:52 μμ
Ερευνητές υπόσχονται πολλές νέες μεθόδους θεραπείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Yale των Η.Π.Α. ενδεχομένως ανακάλυψαν την υποκείμενη αιτία εμφάνισης των αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς και πολλά υποσχόμενες μεθόδους θεραπείας τους.


Η έρευνα συνδέει τις αυτοάνοσες αντιδράσεις με ένα βακτήριο στο έντερο που ονομάζεται Enterococcus gallinarum. Μια αυτοάνοση αντίδραση, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν το βακτήριο μεταναστεύσει από το έντερο σε άλλα όργανα του σώματος, όπως στο σπλήνα, το ήπαρ και τους λεμφαδένες.


Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά ορισμένα πειραματόζωα (ποντίκια), ώστε να γίνουν ευαίσθητα σε αυτοάνοσες ασθένειες. Έπειτα ανέλυσαν τα εντερικά τους βακτήρια, προκειμένου να ταυτοποιήσουν εκείνα που προκάλεσαν φλεγμονή ή εμπλέκονται στην παραγωγή αντισωμάτων, γνωστών ότι προάγουν αυτοάνοσες αντιδράσεις. Κι έτσι βρέθηκε ο «ένοχος», το Enterococcus gallinarum!


Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν, όταν έγινε σύγκριση ηπατικών κυττάρων από υγιή άτομα με τα κύτταρα ασθενών με αυτοάνοση νόσο και βρέθηκε το συγκεκριμένο βακτήριο στους δεύτερους.

Νέες θεραπείες

Η ερευνητική ομάδα δεν ήταν μόνο σε θέση να προσδιορίσει την αιτία, αλλά ανέπτυξε και αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση των συμπτωμάτων, καταστέλλοντας ουσιαστικά την ανάπτυξη του υπεύθυνου βακτηρίου.


Κατά του E. gallinarum χρησιμοποίησαν αντιβιοτικά φάρμακα αλλά και εμβόλιο, που χορηγήθηκε ενδομυϊκά, προκειμένου να αποφευχθεί η στόχευση άλλων βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερο. Σημειώνουν δε ότι εμβολιασμοί σε άλλα βακτήρια δεν απέτρεψαν τα συμπτώματα ούτε τη θνησιμότητα.


Τώρα ευελπιστούν ότι η έρευνά τους μπορεί να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική θεραπεία για τις αυτοάνοσες παθήσεις, η οποία θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Science».

Τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούνται από τα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του πάσχοντα, τα οποία επιτίθενται σε υγιείς ιστούς, εκλαμβάνοντάς τους ως απειλή. Ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι μόνο τρία από τα 100 νοσήματα που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περιστατικά ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς μέχρι πρόσφατα πολλοί ασθενείς ζούσαν επί χρόνια αδιάγνωστοι, καθώς τα αυτοάνοσα δεν εμφανίζουν συχνά συμπτώματα…


Μετάφραση από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε σύγκριση με τους νεότερους ασθενείς, έχουν χειρότερη πρόγνωση
Με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών και διαγνωστικών εργαλείων


Σχετικά άρθρα

Αλλάζει ο ακτινοθεραπευτικός χάρτης της Ελλάδας
Νέα μηχανήματα σε δημόσια νοσοκομεία για τους ασθενείς με καρκίνο
Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο για Πάρκινσον
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για όσους έχουν επιπλοκές
Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης αυξάνει τον αριθμό των χρηστών;
Καμπανάκι από τους γιατρούς του ΙΣΑ, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ