Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βουβωνοκήλη: Ποιος ο ρόλος των ορμονών στους ηλικιωμένους άνδρες;

8/11/2017 10:01:26 πμ
Και πότε είναι απαραίτητο το χειρουργείο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αλλαγή των επιπέδων των σεξουαλικών ορμονών μπορεί να οδηγήσει τους ηλικιωμένους σε εμφάνιση βουβωνοκήλης, σύμφωνα με τυχαία ανακάλυψη αμερικανών ερευνητών. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που παρουσιάστηκαν στο ENDO 2017 - την 99η ετήσια συνάντηση Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Endocrine Society) των ΗΠΑ, έδειξαν ότι τα αλλοιωμένα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών αποδυναμώνουν και δημιουργούν ουλές στον μυϊκό ιστό της κάτω κοιλίας.

«Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης. Εμφανίζεται όταν κάποιος ενδοκοιλιακός ιστός, όπως ένα τμήμα του εντέρου ή του λιπώδους ιστού, προεξέχει, μέσω ενός αδύναμου σημείου των κοιλιακών τοιχωμάτων. Μπορεί να παρουσιαστεί και στις δύο πλευρές, όμως η αιτία πρόκλησής της είναι άγνωστη. Πιο επιρρεπείς είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι άνδρες, το 25% των οποίων, σύμφωνα με στατιστικές, θα αναπτύξουν συμπτωματική βουβωνική κήλη μια φορά στη ζωή τους», αναφέρει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Συνηθέστερα συμπτώματα είναι η συνεχής παρουσία, ή η διαλείπουσα εμφάνιση διογκώσεως, η αίσθηση βάρους ή πόνου στην περιοχή, ειδικά όταν ο ασθενής βήχει, σκύβει ή σηκώνει κάποιο βαρύ αντικείμενο. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η κήλη δεν παρουσιάζει συμπτώματα. «Η βουβωνοκήλη δεν είναι πάντα επικίνδυνη, όμως δεν θεραπεύεται προς το παρόν με συντηρητικές μεθόδους. Οπότε, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα επιπλοκών, που είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, οι γιατροί συστήνουν τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της», προσθέτει.


Η περίσφιξη είναι μια από αυτές, όπου η κήλη δεν ανατάσσεται και υπάρχει ο κίνδυνος επικείμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου. Οπότε, η πρόληψη της δημιουργίας ή επανεμφάνισής της έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όπως δήλωσε η Hong Zhao, M.D., Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Northwestern University Feinberg School of Medicine του Σικάγο, «ανακαλύψαμε ότι τόσο τα αυξημένα οιστρογόνα όσο και η μειωμένη δράση της τεστοστερόνης οδηγούν στο σχηματισμό βουβωνοκήλης».


«Τα ευρήματα αυτά θα αποτελέσουν το έναυσμα για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών ανάπτυξης της βουβωνοκήλης και θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, αλλά και στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την πρόληψή της», σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος και προσθέτει: «Η μοναδική, ωστόσο, επιλογή αποκατάστασης της κήλης είναι η χειρουργική προσέγγιση, η οποία ενέχει υψηλό ποσοστό επανεμφάνισής της εκτός αν πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά με χρήση πλέγματος, η χρήση του οποίου έχει μειώσει αισθητά τις υποτροπές, με το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 2%.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών
«Σεβαστές πλέον οι θέσεις της Ελλάδας στην Ε.Ε.», είπε ο Αλ. Μπουρλά σε συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της