Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα


Βοηθούν τα συμπληρώματα διατροφής το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια;

11/8/2017 12:30:25 μμ
Η Ιατρική Σχολή του Harvard δίνει την απάντηση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια αγορά έχει κατακλυστεί από συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται πλούσια μαλλιά, δυνατά νύχια και ελαστικό δέρμα. Πολλά από αυτά μάλιστα, ιδιαίτερα στην Αμερική, μπορεί να κοστίζουν ακόμη και 100 δολάρια.

Πραγματοποιούν όμως όσα υπόσχονται;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post» είναι ελάχιστα τα αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν για τα συμπληρώματα διατροφής που αφορούν τη θεραπεία των λεπτών τριχών, του ξηρού δέρματος και των εύθραυστων νυχιών.

Όπως υποστηρίζει o βοηθός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, Pieter Cohen, «αυτά περιέχουν συνήθως αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε ή το συνένζυμο Q10, καθώς και βιοτίνη- μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Επίσης, πολλά συμπληρώματα περιέχουν ανόργανα άλατα, μαγγάνιο και σελήνιο ή λιπαρά οξέα από ψάρια και λιναρόσπορο».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ανεπάρκειες των παραπάνω θρεπτικών ουσιών, αν και ασυνήθιστες, μπορούν να προκαλέσουν φθορές στα μαλλιά - και, μερικές φορές, αλλάζουν το δέρμα και «παραμορφώνουν» τα νύχια. Με την πάροδο του χρόνου, για παράδειγμα, η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών Α και Ε μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στην επιδερμίδα, ενώ, μια ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει έκζεμα και απώλεια μαλλιών.

Αλλά μπορεί ένα χάπι να αποκαταστήσει τις φθορές στα νύχια και το δέρμα σας;

Για τους υγιείς ανθρώπους, δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι τα συμπληρώματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. «Δεν γνωρίζω κανένα ισχυρό δεδομένο που να αποδεικνύει ότι όλα αυτά αντιμετωπίζουν ή μπορεί να θεραπεύσουν τη φυσική, γήρανση ή την τριχόπτωση ή να σας δώσουν ένα πιο υγιές δέρμα», λέει ο Pieter Cohen.

Δύο μελέτες της δεκαετίας του 1990 διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα βιοτίνης μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση μαλακών, εύθραυστων νυχιών. Αλλά οι μελέτες ήταν μικρές και δεν διεξήχθησαν με αυστηρά κριτήρια, ενώ δεν έχουν διεξαχθεί μεταναλύσεις, λέει ο Cohen. «Δεν υπάρχει δηλαδή τίποτα συγκεκριμένο, το οποίο θα με οδηγήσει στο να τα συστήσω σε κάποιον από τους ασθενείς μου», προσθέτει.

Ποιες ασθένειες οδηγούν σε έλλειψη βιταμινών;

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω των συμπληρωμάτων, αρκεί βέβαια να μην υπάρχουν ιατρικά προβλήματα υγείας που επηρεάζουν αυτή την πρόσληψη.

Για παράδειγμα, τα άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά ή χρησιμοποιούν αντιεπιληπτικά φάρμακα είναι πολύ πιθανό να έχουν ανεπάρκεια βιοτίνης. Επίσης, ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και ξηρά μαλλιά ενώ η αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια.

«Αν αντιμετωπίζετε χρόνια τριχόπτωση, προβλήματα νυχιών και δέρματος, χωρίς σαφή λόγο, τότε μιλήστε με το γιατρό σας», συμβουλεύει ο Consumer Reports chief medical adviser, Marvin M. Lipman, «εάν δεν εμφανιστεί τίποτα μετά από κατάλληλες εξετάσεις, επειδή δεν έχουμε μια καλή εξέταση αίματος για την ανίχνευση ανεπάρκειας βιοτίνης, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα για τρεις μήνες», λέει και συμπληρώνει: «επειδή όμως, μπορεί να παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς για παράδειγμα, πρέπει πριν το πάρετε να ενημερώσετε το γιατρό σας».


Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει ο κ. Lipman, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στην ετικέτα ή έχουν πολύ λιγότερο ή περισσότερο από ένα συστατικό από ό, τι υπόσχονται. Για παράδειγμα, το 2008, μια μάρκα πολυβιταμινών βρέθηκε να έχει 200 φορές την επισημασμένη συγκέντρωση σεληνίου - αφού είχε προκαλέσει τριχόπτωση και αποχρωματισμένα, εύθραυστα νύχια σε περίπου 200 άτομα σε 10 κράτη.


Πληροφορίες: Ναυτεμπορική

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της Servier Hellas για τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

Η εμβληματική Bepanthol Cream πρωταγωνιστεί σε… make up workshop
Με λαμπερούς καλεσμένους από τον χώρο του beauty & fashion
Οι τρεις τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά του καλλυντικού το 2024
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel
«Αγάπησε το δέρμα σου και φρόντισέ το σε συνεργασία με τον δερματολόγο σου»
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της ΕΔΑΕ για τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Τεράστια η αύξηση πωλήσεων για τα προϊόντα περιποίησης προσώπου
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ το φαρμακείο αποτελεί το 2ο πιο δυνατό κανάλι διανομής