Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Βλέπουμε πολλά περισσότερα όνειρα από όσα νομίζαμε!

12/4/2017 2:51:56 μμ
Εντοπίστηκε το «κέντρο» των ονείρων στον εγκέφαλο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μία νέα μέθοδο ανίχνευσης των ονείρων ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Ουσκόνσιν-Μάντισον, με την οποία διαπιστώθηκε ότι ονειρευόμαστε για πολλές ώρες κατά τον ύπνο και γιατί θυμόμαστε μόνο λίγα λεπτά!

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι βλέπουμε όνειρα μόνο κατά τη φάση REM του ύπνου (Rapid Eye Movement - ταχεία κίνηση των ματιών). Σύμφωνα με τη νέα έρευνα όμως, διαπιστώθηκε ότι ένας άνθρωπος ονειρεύεται στο 95% του ύπνου REM και στο 71% του μη-REM ύπνου.


Πιο αναλυτικά, ανιχνεύτηκαν χαμηλής συχνότητας εγκεφαλικά κύματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, το οποίο θεωρήθηκε το «κέντρο» των ονείρων.

Με τη χρήση μιας κάσκας ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που τοποθετήθηκε σε 32 συμμετέχοντες στην έρευνα, καθόσον κοιμόντουσαν, οι επιστήμονες κατέγραψαν τα εγκεφαλικά κύματά τους. Κάθε φορά που εμφανιζόταν μια διακριτή εγκεφαλική δραστηριότητα, οι επιστήμονες ξυπνούσαν τους συμμετέχοντες και τους ρωτούσαν αν ονειρεύονταν και τι θυμούνταν από τα όνειρά τους. Έτσι, διαπιστώθηκε η στενή σχέση ανάμεσα στα όνειρα και στα κύματα χαμηλής συχνότητας σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Έχοντας εντοπίσει αυτή την περιοχή, οι ερευνητές ήταν στη συνέχεια σε θέση -βλέποντας την εγκεφαλική δραστηριότητα- να προβλέψουν, με ακρίβεια περίπου 90%, αν κάποιος έβλεπε όνειρο. Έτσι, διαπίστωσαν ότι τα όνειρα δεν συνοδεύουν μόνο τη φάση REM του ύπνου.


Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι όταν κανείς θυμάται τα όνειρά του αργότερα, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη μνήμη. Συνεπώς η εγκεφαλική περιοχή ανάμνησης ενός ονείρου είναι διαφορετική από την περιοχή δημιουργίας του ονείρου.

Το μέλλον

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι, μεταξύ άλλων, η νέα «χαρτογράφηση» των ονείρων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η αϋπνία και οι εφιάλτες, αλλά επίσης στην κατανόηση του σκοπού των ονείρων.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 21 χιλιάδες ασθενείς στην Κίνα






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους