Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Βιταμίνη D: Δεν προστατεύει τελικά από τον καρκίνο

30/3/2017 10:21:43 πμ
Νέα μεγάλη έρευνα καταρρίπτει το μύθο...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε αμφισβήτηση τίθεται η προστατευτική δράση της βιταμίνης D απέναντι στον καρκίνο, σύμφωνα με νέα κλινική έρευνα από το Νοσοκομείο Brigham and Women's και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.


Υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν μείωσαν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου σε γυναίκες, σε έρευνα που διήρκησε 4 χρόνια και μελέτησε στοιχεία από 2.300 γυναίκες, 65 ετών και άνω.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα έλαβαν 2.000 IU βιταμίνης D μαζί με ασβέστιο καθημερινά ή εικονικά συμπληρώματα διατροφής. Από τις γυναίκες που έλαβαν βιταμίνη D, το 4% διαγνώστηκε με καρκίνο, ενώ από τις γυναίκες που έλαβαν το εικονικό σκεύασμα διαγνώστηκε με καρκίνο το 6%, διαφορά που δεν κρίνεται στατιστικά σημαντική.


«Δεν είναι η πρώτη φορά που καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Όλες οι μελέτες μέχρι τώρα ήταν απογοητευτικές. Αν και δεν έχουν καταληκτικό αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να πούμε ότι η βιταμίνη D μειώνει τη συχνότητα του καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας η Δρ Μανσον.


Ωστόσο δεν είναι λίγες οι προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η εν λόγω βιταμίνη μπορεί να προστατέψει από τον καρκίνο ή συνδέεται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου ή ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Πρόκειται όμως για μελέτες με λίγους συμμετέχοντες ή με χαμηλές δοσολογίες της βιταμίνης.

Σήμερα δύο μεγάλες έρευνες, με δείγμα 20.000 ατόμων η καθεμία, βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο…


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους