Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Βγείτε να λιαστείτε τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες!

20/2/2017 9:46:59 πμ
Αν θέλετε να γλυτώσετε από γρίπη, κρυολόγημα, πνευμονία…
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των μυών, καθώς συμβάλλει στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου.


Νέα βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», υποστηρίζει ότι ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως γρίπη, κρυολόγημα, αλλά και την πνευμονία!

Η μελέτη

Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση από 25 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με placebo κλινικές δοκιμές, που αφορούσαν συνολικά περίπου 11.000 ανθρώπους και είχαν γίνει σε 14 χώρες. Η μελέτη εστίασε στη σχέση της βιταμίνης D με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, από τις απλές (κρυολογήματα) έως τις πιο σοβαρές (πνευμονίες) και διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D γλιτώνει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού 1 άνθρωπο στους 33 (δηλαδή περίπου 3/100). Η αναλογία αυτή είναι καλύτερη και από τα εμβόλια γρίπης, τα οποία εμποδίζουν κατά μέσο όρο μία λοίμωξη γρίπης για κάθε 40 άτομα που έχουν εμβολιαστεί.


Σύμφωνα με τη μελέτη, μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι παίρνουν χάπια βιταμίνης D κάθε μέρα ή έστω κάθε εβδομάδα, σε σχέση με όσους παίρνουν πολύ υψηλές δόσεις μία μόνο φορά το μήνα. Επίσης μεγαλύτερο είναι το όφελος για όσους έχουν έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης. Ο κίνδυνος οξείας αναπνευστικής λοίμωξης μειώνεται στο μισό σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη έλλειψη βιταμίνης D (κάτω από 25 nanomoles ανά λίτρο στο αίμα τους) και παίρνουν τακτικά τα σχετικά συμπληρώματα.


Η προστατευτική δράση της D πιστεύεται ότι οφείλεται στην αύξηση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων, φυσικών ουσιών που δρουν όπως τα αντιβιοτικά μέσα στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα λοίμωξης. Αυτό πιθανώς εξηγεί επίσης γιατί η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος, οι οποίες συχνά πυροδοτούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.

'Αλλοι επιστήμονες πάντως συνεχίζουν να εκφράζουν το σκεπτικισμό τους και δεν θεωρούν επαρκή τα στοιχεία, ώστε να δικαιολογούν συστάσεις στους ανθρώπους να λαμβάνουν προληπτικά έξτρα βιταμίνη D. Γι' αυτό, επιμένουν ότι χρειάζονται νέες μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Πώς αυξάνουμε την πρόσληψη της βιταμίνης D το χειμώνα

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου» παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση του ήλιου, γι? αυτό τα επίπεδά της μειώνονται το χειμώνα.


Για να ενισχύσουμε συνεπώς και την υγεία των οστών αλλά και του αναπνευστικού, καλό είναι να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες με εκδρομές, βόλτες και δραστηριότητες στο ύπαιθρο, χωρίς αντηλιακό για περίπου μισή ώρα την ημέρα, ώστε να εξασφαλίσουμε την αναγκαία πρόσληψη της βιταμίνης και κατά τους χειμωνιάτικους μήνες.

 

Η συμβουλή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική κυρίως για τους γονείς, ώστε να «εφοδιάσουν» τα παιδιά τους με όσο περισσότερη βιταμίνη D είναι δυνατόν.


Επιπλέον, βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνουμε και μέσω τροφών πλούσιων σε αυτή: Οι κυριότερες διαιτητικές πηγές της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο κολιός και ο σολομός, τα ιχθυέλαια, καθώς και το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, το γάλα και το τυρί, τα οποία εξάλλου πρέπει να εντάσσονται οπωσδήποτε στη διατροφή των παιδιών.


Τέλος, μπορούμε να επιλέγουμε και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως γάλα, μαργαρίνη, χυμοί πορτοκαλιού και δημητριακά.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους