Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Βέρα Γαζή: Ανοικτά τα φαρμακεία όλη την εβδομάδα

7/8/2017 11:33:29 πμ
Η φαρμακοποιός των Φηρών εξηγεί γιατί το ζητά από την Περιφέρεια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αύγουστος, Κυριακή απόγευμα, τα στενά σοκάκια στα χωριά των Κυκλάδων σφύζουν από ζωή. Τουρίστες και κάτοικοι κάνουν τις βόλτες τους, απολαμβάνουν τον καφέ τους, επισκέπτονται τα καταστήματα. Είναι όλα ανοιχτά, με μία σοβαρή εξαίρεση: τα φαρμακεία. Σε πολλές τουριστικές περιοχές με μεγάλη εμπορική κίνηση, εν μέσω θέρους, τις Κυριακές τα φαρμακεία εξακολουθούν να ανοίγουν μόνο με βάση τις διημερεύσεις-διανυκτερεύσεις, αφού ακόμα και ο νόμος του 2014 για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, δεν «άγγιξε» τις Κυριακές.


Ο περιορισμός για τις Κυριακές δεν αφορά φαρμακεία σε μικρά χωριά, αλλά τις μεγαλύτερες περιοχές, όπου συγκεντρώνεται και περισσότερος κόσμος. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Σαντορίνης. Όπως δηλώνει στην «Καθημερινή» η φαρμακοποιός κ. Βέρα Γαζή στα Φηρά, συνολικά στη Σαντορίνη λειτουργούν 18 φαρμακεία. Τα 14 βρίσκονται σε κοινότητες και λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Τα τέσσερα είναι στα Φηρά και ανοίγουν έξι ημέρες την εβδομάδα και από μία Κυριακή του μήνα έκαστο σαν εφημερεύοντα-διανυκτερεύοντα. Η ίδια έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στην περιφέρεια και σε αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα να ανοίγει και τις Κυριακές.


Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή», το φαρμακείο της είναι στην κεντρική πλατεία των Φηρών, όπου κάθε βράδυ συγκεντρώνονται εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού, απασχολεί δέκα υπαλλήλους και αποτελεί ένα πρώτο σημείο επαφής των τουριστών με υπηρεσίες υγείας. Και εξηγεί ότι από τότε που έκλεισε το Κέντρο Υγείας του νησιού –άνοιξε το νοσοκομείο Θήρας, αλλά τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τα Φηρά– τα φαρμακεία έχουν μετατραπεί σε άτυπους μικρούς σταθμούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εκτός από το να χορηγούν φάρμακα, περιποιούνται μικροτραύματα και ελαφριά εγκαύματα, δίνουν συμβουλές.


Παράλληλα διαθέτουν μία κρίσιμη εμπορεύσιμη ύλη που αφορά τα αντηλιακά, τα καλλυντικά, τα παραφάρμακα κ.ά. που διατίθενται και από άλλα καταστήματα, τα οποία ωστόσο δεν υφίστανται τους περιορισμούς στο ωράριο που έχουν τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να «χάνεται» ένα κομμάτι εσόδων που είναι κρίσιμα προκειμένου να «επιβιώσουν» τον χειμώνα τα φαρμακεία.


Η κ. Γαζή έχει κάνει αίτηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε να μπορεί να ανοίγει το φαρμακείο της όλες τις Κυριακές τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με την ίδια, η νομοθεσία ορίζει ότι στις νησιωτικές περιοχές και στις λουτροπόλεις με απόφαση περιφερειάρχη τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν πέραν των κανονικών ωρών και ημερών λειτουργίας. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, μιλώντας στην «Καθημερινή», ανέφερε ότι η περιφέρεια αν και έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα, προσκρούει στη νομοθεσία, προσθέτοντας ότι η αρμοδιότητα για το θέμα είναι του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου.


ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024