Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αύξηση ρεκόρ στις πωλήσεις εμβολίων το 2017

5/2/2018 11:59:55 πμ
Έφτασαν να ανταγωνίζονται σε πωλήσεις τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ιδιαίτερα ανοδικά κινήθηκε η αγορά των εμβολίων το 2017, αποτελώντας μάλιστα ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων για τα ελληνικά φαρμακεία, το οποίο «ανταγωνίζεται» ακόμη και το ύψος των πωλήσεων των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.!

Οι ήδη επιτυχημένες καμπάνιες από το 2016 για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο σε συνδυασμό με την ανησυχία για την ιλαρά, τόνωσαν την αγορά κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου!


Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία αφορούν την αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, πέρυσι διατέθηκαν συνολικά περί τα 4,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων (έναντι 4,4 εκατομμύρια δόσεις το 2016), με το 30% αυτών να αφορά τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής ήταν να ενισχυθεί κατά 14% και ο τζίρος των ιδιωτικών φαρμακείων από τα εμβόλια, ο οποίος εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 165 εκατ. ευρώ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν εκτιμήσεις βασισμένες στις μετρήσεις της IQVIA, ενώ υπάρχουν εκπρόσωποι του κλάδου που εκτιμούν το ύψος της αγοράς να είναι κατά 10% χαμηλότερο, χωρίς όμως να αμφισβητείται η ανοδική τάση τόσο το 2016 όσο και το 2017. Με βάση λοιπόν τα υπάρχοντα στοιχεία, συνολικά από πλευράς όγκου, υπολογίζεται ότι τα εμβόλια που διακινήθηκαν πέρυσι σημείωσαν αύξηση της τάξης του 8%. 

Κατάταξη

Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο ήταν το Νο1 εμβόλιο από πλευράς αξίας πωλήσεων, με το συνολικό ύψος αυτών να φτάνει στα περίπου 41,5 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής, σημειώνοντας όμως ελαφρά κάμψη σε σχέση με το 2016 και με περίπου 12 χιλιάδες δόσεις λιγότερες. Βάσει του όγκου του, που έφτασε τις 659 χιλιάδες δόσεις, το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πλέον διακινούμενων εμβολίων.


Το "νέο" εμβόλιο για τη γρίπη κατέχει την πρώτη θέση από πλευράς όγκου, σημειώνοντας πωλήσεις της τάξης των 1,1 εκατομμυρίων δόσεων. Η αξία των πωλήσεων έφτασε τα 15 εκατ. ευρώ που το φέρνει στην τρίτη θέση των πωλήσεων από πλευράς αξίας.


Το γνωστό εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, το οποίο εντάχθηκε τελικά υπό προϋποθέσεις στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, έρχεται δεύτερο από πλευράς συνολικής αξίας πωλήσεων (18 εκατ. ευρώ). Το 2017 διακινήθηκαν περίπου 171 χιλιάδες δόσεις, ήτοι 60.000 περισσότερες σε σχέση με το 2016. 


Το εμβόλιο για την ιλαρά βρέθηκε στην τρίτη θέση από πλευράς όγκου, υπερδιπλασιάζοντας τις πωλήσεις του σε σχέση με το 2016. Το συγκεκριμένο εμβόλιο σημείωσε πωλήσεις της τάξης των 267 χιλιάδων δόσεων αξίας 3,7 εκατ. ευρώ.


Το μεικτό εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, αιμόφιλου της γρίπης τύπου β και ηπατίτιδας Β ήρθε τέταρτο από πλευράς αξίας και όγκου, με 181 χιλιάδες δόσεις αξίας 12,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σχετικά άνοδο σε σχέση με το 2016. Αντίστοιχο εμβόλιο βρίσκεται στην επόμενη θέση από πλευράς «τζίρου» με 8,3 εκατ. ευρώ, από άλλη όμως εταιρεία.


Να σημειώσουμε βέβαια ότι ψηλά στις πωλήσεις βρίσκονται τα δύο «συγγενικά» εμβόλια για το ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), με συνολικές πωλήσεις 107 χιλιάδων δόσεων αξίας 14,5 εκατ. ευρώ (και τα δύο μαζί).

Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου