Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Αυξημένος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μετά από έμφραγμα

26/7/2017 2:18:24 μμ
Ελπιδοφόρα δεδομένα από πειραματικό φάρμακο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περίπου το 40% των ανθρώπων που έχουν επιβιώσει από έμφραγμα μυοκαρδίου εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (υποτροπιάζον έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιαγγειακό θάνατο), παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.


Μάλιστα, σε ποσοστό 25% οι ασθενείς υφίστανται δεύτερο περιστατικό εντός 5 ετών.


Επίσης, σε περίπου 4 στους 10 ανθρώπους, αυτός ο κίνδυνος συνδέεται απευθείας με την αυξημένη φλεγμονή που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση. Τα υποτροπιάζοντα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα στους ασθενείς με φλεγμονώδη αθηροσκλήρωση σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα, θνησιμότητα και μειωμένη ποιότητα ζωής, ενώ επί του παρόντος αποτελούν ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

 

Ελπιδοφόρα δεδομένα από πειραματικό φάρμακο

Η φαρμακευτική ουσία ACZ885 (κανακινουμάμπη) σε συνδυασμό με την τυπική θεραπεία, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη Φάσης III σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς, δείχνει να μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ανθρώπους με προηγούμενο έμφραγμα μυοκαρδίου και φλεγμονώδη αθηροσκλήρωση.


 

Η κανακινουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που δρα μέσω του αποκλεισμού της δράσης της IL-1β, μια κυτταροκίνη-κλειδί στο μονοπάτι της φλεγμονής που είναι γνωστό ότι καθοδηγεί τη συνεχή εξέλιξη της φλεγμονώδους αθηροσκλήρωσης. Με αυτόν τον τρόπο αναστέλλει τη φλεγμονή που προκαλείται από την υπερπαραγωγή της IL-1β.


 

Πρόκειται για τον πρώτο και το μόνο παράγοντα που έχει δείξει ότι η επιλεκτική στόχευση της φλεγμονής μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου στο παρελθόν και έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό φλεγμονώδες φορτίο.


Όσο για τη μελέτη Φάσης ΙΙI CANTOS, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες (6 χρόνια) κλινικές δοκιμές στην ιστορία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, κατά την οποία διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η ανεκτικότητα του εν λόγω φαρμάκου.


Τα πλήρη αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν σε ένα προσεχές ιατρικό συνέδριο, ενώ η Novartis σχεδιάζει να ξεκινήσει συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"