Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αυξάνονται τα περιστατικά παθήσεων θυρεοειδούς παγκοσμίως

25/5/2017 10:56:27 πμ
Νέες θεραπευτικές επιλογές εμπλουτίζουν τη φαρμακευτική φαρέτρα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σήμερα 25/5 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς και η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία ενημερώνει το κοινό για τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

 

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί την κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού και την πιο συχνή νόσο του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό και με μια σημαντική αύξηση στα κρούσματα σε παιδιά.

Επίσης σημαντική αύξηση περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς καταγράφεται παγκοσμίως και εκτιμάται ότι το 2019 θα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, με παράλληλο ετήσιο κόστος για την Υγεία τα 2 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, δεν πρέπει να αμελούνται και τα θυρεοειδικά νοσήματα της εγκυμοσύνης, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή διαταραχή της κύησης: έκδηλος υποθυρεοειδισμός παρουσιάζεται σε ποσοστό 0,3-0,5%, υποκλινικός υποθυρεοειδισμός 2-3% και υπερθυρεοειδισμός 0,1-0,4%.

Ο θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς. Ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι απαραίτητος για την πρόληψη των παθήσεών του, ιδιαίτερα στις ομάδες που είναι πιο εκτεθειμένες, όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.

Φέτος η παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στους ηλικιωμένους, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα ασθενών, αφού συχνά τα συμπτώματα των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι ήπια στους ηλικιωμένους και είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά με κλινική μόνο εξέταση, καθώς επικαλύπτονται από συμπτώματα συνοδών νόσων και πολυφαρμακίας.

Αιτίες

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς οφείλονται, κυρίως, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ανεπαρκής ή η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η μειωμένη πρόσληψη σεληνίου, πιθανώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D, η βαριά ρύπανση, η έκθεση σε ακτινοβολία από πυρηνικά ατυχήματα και δοκιμές πυρηνικών όπλων, τα χημικά πρόσθετα τροφίμων και τα συντηρητικά, ο καπνός, καθώς και άλλοι παράγοντες. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν επιγενετικά τα άτομα που έχουν σχετική προδιάθεση.

 

Θεραπείες

Η θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι κατά κύριο λόγο φαρμακευτική, με τη θυροξίνη να είναι, σύμφωνα και με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η πρώτη επιλογή στη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού.

Η πρόσφατη κυκλοφορία θυροξίνης και σε υγρή μορφή, σε μαλακή κάψουλα, εμπλουτίζει τη φαρμακευτική φαρέτρα, καθώς, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, φαίνεται να είναι μια καλή επιλογή σε ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις του γαστρεντερικού και σύνδρομο δυσαπορρόφησης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της