Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αυξάνει η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στην αζιθρομυκίνη

1/9/2017 1:44:16 μμ
Απειλείται η θεραπεία της γονόρροιας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο έλεγχος της γονόρροιας εξαρτάται από την αποτελεσματική αντιμικροβιακή αγωγή, που σημαίνει ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση στην αντοχή των φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας της θεραπείας, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.


Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία της νόσου συνιστούν τη χρήση δύο αντιμικροβιακών ουσιών (κεφτριαξόνη ή κεφιξίμη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη), η παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής αυτών των παραγόντων είναι σημαντική και ζωτική για τους ασθενείς. Το έργο αυτό αναλαμβάνει το Euro-GASP (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Αντιμικροβιακή Παρακολούθηση) του ECDC, στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώνονται απομονωμένα στελέχη του βακτηρίου Neisseria gonorrhoeae (που προκαλεί τη γονόρροια) και εξετάζονται για την ευαισθησία του στα αντιβιοτικά και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας.


Σύμφωνα με το Euro-GASP, τα επίπεδα αντοχής στα κύρια αντιμικροβιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λοίμωξης έχουν εμφανίσει ενθαρρυντική μείωση από το 2010. Ωστόσο, παραμένει υψηλή η ανθεκτικότητα στην αζιθρομυκίνη που αποτελεί μείζον πρόβλημα και απειλεί την αποτελεσματικότητα του διπλού αντιμικροβιακού θεραπευτικού σχήματος.

Αναλυτικά, μελέτες του Euro-GASP του 2015 σε περισσότερα από 2.000 απομονωμένα στελέχη του βακτηρίου έδειξαν:

  • Η αντίσταση στην κεφιξίμη μειώθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το 2014.
  • Μειώθηκαν τα στελέχη που εμφάνισαν ανθεκτικότητα στην κεφτριαξόνη σε μόνο ένα το 2015 (ήταν 5 το 2014 και 7 το 2013).
  • Η αντοχή στην αζιθρομυκίνη μειώθηκε από 8% το 2014 σε 7% το 2015, αλλά αυξήθηκαν τα στελέχη τα οποία εμφανίζουν ανθεκτικότητα από 1 (το 2014) σε 5 (2015).

 Πρόγραμμα για τον έλεγχο της 2ης συχνότερης σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης

Το ECDC αναφέρει ότι με περισσότερες από 66.000 αναφερθείσες περιπτώσεις το 2014 και πολλές άλλες λοιμώξεις που εμφανίστηκαν αλλά δεν αναφέρθηκαν, η γονόρροια είναι η δεύτερη συχνότερα καταγεγραμμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη στην Ευρώπη μετά τα χλαμύδια.


Γι' αυτό δρομολογεί ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο της ανθεκτικής γονόρροιας, προκειμένου να περιοριστεί η νόσος στην Ευρώπη, σύμφωνα με το οποίο τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν:

  1. να εξασφαλίσουν τις ελάχιστες δομές για καλλιέργειες και τεστ ευαισθησίας
  2. να ακολουθήσουν πολιτικές για την ταχεία αναγνώριση και αναφορά των περιστατικών αποτυχίας των συνιστώμενων θεραπειών
  3. να ενισχύσουν την παρακολούθηση της αντιμικροβιακής αντοχής, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν πάντα διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές στην Ευρώπη.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται “on demand”
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»