Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Black out στο Αττικό Νοσοκομείο
Πάνω από 150 ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα
Πότε πρέπει να γίνεται η αποκατάσταση του μαστού μετά τη μαστεκτομή;
Και γιατί οι γυναίκες διστάζουν να επανορθώσουν το στήθος τους
Γιατρούς αναζητά ο ΕΟΠΥΥ με μισθό έως 2.000 ευρώ
Για να στελεχώσουν τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


Αυστηρές συστάσεις του ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς

12/9/2017 9:27:14 πμ
… και απειλές για τις παρατυπίες τους στη συνταγογράφηση!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΟΠΥΥ, σε πρόσφατη εγκύκλιό του προς τους γιατρούς, αναγκάζεται να υπενθυμίζει τις οδηγίες συνταγογράφησης, λόγω των πολλών παρατυπιών που ανακαλύπτει η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι οι γιατροί οφείλουν να αναγράφουν τη συνιστώμενη από τον Ε.Ο.Φ. δοσολογία, όπως αυτή καθορίζεται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος που συνοδεύει το φάρμακο. Εξάλλου, σύμφωνα με το Π.Δ. 67/2000, "απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας". Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι, σύμφωνα με το Νόμο 3457/06, "η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες θεραπείας. Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα, όπου εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή..."

Επίσης ο ΕΟΠΥΥ αναγκάζεται να επαναλάβει ότι η συνταγογράφηση πρέπει να γίνεται με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με το Νόμο 4052/2012 και τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν του νόμου για την εφαρμογή του μέτρου. Επισημαίνει δε ότι η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας στα πεδία "σχόλια" ή "Οδηγία" δεν επιτρέπεται.
Οι γιατροί οφείλουν να χρησιμοποιούν την εμπορική ονομασία μόνο στις ειδικές εκείνες περιπτώσεις που αφορούν μόνο πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ή φαρμάκων και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν το 15% των συνολικών συνταγών.

Η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ κλείνει με την παράκληση οι γιατροί να τηρούν τη σχετική νομοθεσία και ζητά επιπλέον:
  • την αφαίρεση των μη νόμιμων λογισμικών από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
  • τη μη κατεύθυνση των ασθενών σε συγκεκριμένα φαρμακεία.
Τέλος αναφέρεται ότι οι παραβάσεις στην έκδοση των συνταγών επισύρουν κυρώσεις...!

Απάντηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να αποσύρει την "απαράδεκτη", όπως τη χαρακτηρίζει, εγκύκλιο και να ανοίξει διάλογο μαζί του.


Όπως εξηγεί ο Π.Ι.Σ., μετά την ψήφιση του νόμου 4052/2012, ο ίδιος ο Σύλλογος προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων, ενώ παράλληλα το Δ.Σ. έχει αποφασίσει την αναγραφή της επιθυμητής εμπορικής ονομασίας στο πεδίο "σχόλιο", ώστε να μην τίθεται "στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία", καθώς και "οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα".

Συμπληρώνει δε ότι "κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από τη τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του, και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής".


Κλείνοντας την επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, ο Π.Ι.Σ. τονίζει ότι δεν αποδέχεται αυτή την εγκύκλιο, ότι η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων και ζητά συζητηθεί το θέμα μεταξύ τους, ώστε να θέσουν τους όρους για το καλύτερο αποτέλεσμα, με το μικρότερο κόστος. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθεί με όποιον τρόπο θεωρεί προσφορότερο, ακόμα και δικαστικά, προκειμένου να υπερασπιστεί "την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας".


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για να στελεχώσουν τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Θα αυξηθούν οι ανάγκες για κλίνες λόγω γρίπης και ιλαράς


Σχετικά άρθρα

Έρχεται ευρωπαϊκό σχέδιο για την τιμολόγηση των φαρμάκων
Για το συντονισμό του τρόπου με τον οποίο οι χώρες μετρούν την αξία τους
Ανοίγει Γραφείο στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Αναβαθμίζεται η συνεργασία του με το υπουργείο Υγείας
Ποινική δίωξη κατά πρώην στελεχών του ΕΟΠΥΥ, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ!
Για ζημιά εκατομμυρίων εις βάρος του Δημοσίου
Βελτιώνεται η διαδικασία προμήθειας γυαλιών όρασης
Σύμβαση με οπτικούς συνάπτει ο ΕΟΠΥΥ