Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Αξίζει να αναπτύσσονται φάρμακα για την πλήρη ίαση παθήσεων;

28/12/2017 1:04:56 μμ
Ρεκόρ ακριβότερης θεραπείας αναμένεται να σπάσει φάρμακο για την τύφλωση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το ρεκόρ της ακριβότερης θεραπείας στις ΗΠΑ αναμένεται να σπάσει η τιμή της πρώτης γονιδιακής θεραπείας που έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ. Αν και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Spark δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την τιμή του φαρμάκου, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η πρωτοποριακή θεραπεία θα κοστίζει 1 εκατομμύριο ευρώ. Το φάρμακο δρα με μία δόση άπαξ και αναστρέφει μια κληρονομική μορφή παιδικής απώλειας όρασης, με την εισαγωγή γενετικού υλικού απευθείας μέσα στο μάτι.


Ωστόσο, αν η εταιρεία κοστολογήσει το φάρμακο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί αντιδράσεις από την κυβέρνηση και τους συλλόγους ασθενών, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλες εταιρείες που έχουν δημιουργήσει καινοτόμα φάρμακα. Πριν από μερικά χρόνια η Gilead διέθεσε στην αγορά την πρώτη θεραπεία για την ηπατίτιδα C, για την οποία το κάθε χάπι κόστιζε 1.000 ευρώ. Η θεραπεία ολοκληρωνόταν στις περίπου 180.000 ευρώ.

Το αν αξίζει η συγκεκριμένη γονιδιακή θεραπεία το 1 εκατομμύριο ευρώ εγείρει δύο σοβαρά ερωτήματα, το ίδιο δύσκολο να απαντηθούν.

  1. Το πρώτο είναι το πόσα χρήματα πρέπει να επενδύσουν οι εταιρείες, ώστε να επιτύχουν παρεμβάσεις που θα αλλάξουν δραματικά τις ζωές ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το φάρμακο θεραπεύει μια κληρονομική μορφή τύφλωσης. Σε κάποια άλλη εξαφανίζει τον πιο επιθετικό καρκίνο του αίματος.
  2. Το δεύτερο είναι πόσο καλά έχει γίνει ο υπολογισμός και αν συμφέρει τα συστήματα υγείας να πληρώνουν εφόρου ζωής για φάρμακα χρόνιων παθήσεων που θα καταστέλλουν τα συμπτώματα ή θα πληρώσουν μια και καλή την πλήρη θεραπεία του ασθενούς, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα των δύο προηγούμενων περιπτώσεων.
    Και επιπλέον, πόσα χρήματα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό τα επιδόματα ενός τυφλού και πόσο θα κόστιζε αν έβρισκε το φως του;

 

Σε αντίθεση με τα συμβατικά φάρμακα, η γονιδιακή θεραπεία εισάγει λειτουργικό γενετικό υλικό (DNA) απευθείας στον οργανισμό και τον ωθεί να παράγει τα δικά του κύτταρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν τη νόσο. «Η δυνατότητα που έχει η θεραπεία της Spark στην αποκατάσταση της όρασης είναι μία εφάπαξ θεραπεία και αξίζει υψηλή τιμή. Επιπλέον, με τα έσοδα θα γίνουν επενδύσεις και θα υπάρξουν ταχύτερα νέα φάρμακα που θα θεραπεύουν ανίατες μέχρι σήμερα ασθένειες», συμπληρώνουν οι ερευνητές. Και στην τελική ποιος τυφλός δεν θα ήθελε να δει το φως του… 


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ βρίσκεται δίπλα στην εκπαίδευση και των μαθητών!
Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
FAMAR: Μεγάλες επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα
Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Κώστας Παπαγιάννης: Οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να μετασχηματιστούν ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία
Ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης στην 1η Έκθεση Logistics and Transports
Παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες που αξιοποιεί ο Όμιλος