Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Aρνούνται οι φαρμακοποιοί την ψηφιακή πιστοποίηση των συνταγών

28/11/2017 11:10:17 πμ
Γιατί πήρε αυτήν την απόφαση το Δ.Σ. του ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη μη συμμετοχή των φαρμακοποιών στη διαδικασία παραλαβής αίτησης για τη χορήγηση ΑΔΔΥ (Ασφαλής Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής- usb token) της ΗΔΙΚΑ, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.).

 

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα και με επιστολή του προς όλους τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο ενημερώνει τους φαρμακοποιούς να μην κάνουν καμία κίνηση για την απόκτηση του usb token (ενός usb stick, δηλαδή, που μοιάζει με τη γνωστή συσκευή για την αποθήκευση αρχείων, αλλά ουσιαστικά περιέχει κρυπτογραφημένους κωδικούς που διασφαλίζουν την αυθεντικότητα του αποστολέα και αποδεικνύουν τη γνησιότητα εγγράφων).

Τι είναι η ψηφιακή υπογραφή

 Η ψηφιακή υπογραφή είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να αντικατασταθεί η χειρόγραφη υπογραφή. Νομικά ισχύει όπως ισχύει και η χειρόγραφη υπογραφή, αλλά είναι πολύ ασφαλέστερη, γιατί χρησιμοποιώντας ψηφιακά δεδομένα αποκλειστικά για κάθε χρήστη, είναι αδύνατον να πλαστογραφηθεί, επιβεβαιώνοντας έτσι την ταυτότητα του χρήστη.


Παράλληλα, σκοπός της ψηφιακής υπογραφής είναι η πιστοποίηση και η προστασία εγγράφων, καθώς επισυνάπτεται σαν μια «ψηφιακή ετικέτα» σε κάθε έγγραφο του χρήστη και μπορεί να διαφοροποιείται για κάθε έγγραφο. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπει την τροποποίηση αλλά ούτε και την αποποίηση του εγγράφου. Ο χρήστης δηλαδή δεν μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη/συμβολή του για το περιεχόμενό του.

 Γιατί οι φαρμακοποιοί δεν θέλουν την ψηφιακή πιστοποίηση των συνταγών τους;

 Αν και ο Π.Φ.Σ. δεν έχει εκφράσει επισήμως τους λόγους, για τους οποίους αρνείται την παραλαβή των usb token, πληροφορίες αναφέρουν πως το όλο θέμα χρειάζεται την έγκριση του συνόλου των μελών του και αυτό προϋποθέτει απόφαση γενικής  συνέλευσης των συλλόγων.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση της συγκεκριμένης εφαρμογής σε ένα μόνο τερματικό-υπολογιστή του φαρμακείου πιθανότατα θα δημιουργήσει προβλήματα στη διαχείριση της εκτέλεσης συνταγών, καθώς σε πολλά φαρμακεία λειτουργούν περισσότερα από ένα ταμεία για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.


Σημειώνεται πως όλες οι συνταγές που εκτελούνται θα πρέπει σε πραγματικό χρόνο να υπογράφονται ψηφιακά, άρα και να εκκαθαρίζονται την ώρα που πραγματοποιούνται. Επομένως δεν αποκλείεται, με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος ψηφιακής πιστοποίησης από όλα τα φαρμακεία, αργά ή γρήγορα αυτό να σημάνει και το τέλος μιας βασικής αρμοδιότητας των κατά τόπους Φαρμακευτικών Συλλόγων, που είναι η μαζική συλλογή και κατάθεση των συνταγών και επομένως η ύπαρξη διανεμητικών λογαριασμών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο