Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Απολύθηκε εργαζόμενος στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω διάγνωσης ηπατίτιδας Β

15/2/2017 12:28:52 μμ
Παρέμβαση του Συλλόγου Ασθενών Προμηθέας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Τον μήνα Ιανουάριο του 2017, η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, απέλυσε εργαζόμενο από το Σώμα της Αστυνομίας με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του λόγω διάγνωσης με Ηπατίτιδα B. Αναλυτικότερα, η επιτροπή έκρινε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής δεν δύναται να εργαστεί σε υπηρεσίες γραφείου της Ελληνικής Αστυνομίας.


Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» έλαβε γνώση του εν λόγω περιστατικού και υποστήριξε την προσφυγή του ασθενή στον Συνήγορο του Πολίτη, προς άρση της άδικης αυτής απόφασης.


Σε συνέχεια αυτής της παρέμβασης και μετά από διεξοδική ανάλυση της υπόθεσης προέκυψε το αυτονόητο συμπέρασμα ότι, η διαγραφή του συγκεκριμένου προσώπου από την αστυνομία συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση και ενισχύει το κοινωνικό στίγμα σε βάρος μίας νόσου.


Είναι σαφές ότι η αδικαιολόγητη αυτή απόλυση, που βασίστηκε αποκλειστικά στον φόβο για τυχόν μετάδοση του ιού και στην υποτιθέμενη αδυναμία του ανθρώπου αυτού να εκτελέσει ακόμα και καθήκοντα γραφείου, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το νόμο 4443/2016, τονίζει ο Σύλλογος Ασθενών.


Η αποπομπή του εργαζόμενου που ζει με ηπατίτιδα Β, δεν βασίζεται καν σε επιστημονικά δεδομένα, αφού από την άσκηση των καθηκόντων του συγκεκριμένου προσώπου δεν προκύπτει καμία απολύτως περίπτωση μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Β. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη απόλυση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αντιεπιστημονικές αγκυλώσεις και σε στερεότυπες αντιλήψεις, που εγγίζουν μία γενικότερη προκατάληψη που υπάρχει για τους φορείς χρόνιων νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα Β.


Θα θέλαμε τονίσουμε ότι η ανεμπόδιστη εργασία ασθενών με ιογενείς ηπατίτιδες, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ υπογραμμίζεται ότι, η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κανένα κίνδυνο μετάδοσης της Ηπατίτιδας Β.


«Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και μετά τις παρεμβάσεις που ασκήθηκαν, ελπίζουμε ότι θα επανεξεταστεί η υπόθεση και ότι θα αποκατασταθεί η συγκεκριμένη αδικία», τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου «Προμηθέας»


Για περισσότερες πληροφορίες ή καταγγελίες αντίστοιχων περιστατικών απευθυνθείτε στον: Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» - Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι | Τηλ.: 211 0122102 | www.helpa-prometheus.gr | hlpaprometheus@gmail.com

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Τσίχλα μαστίχας sugar free με προβιοτικά και ψευδάργυρο






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»