Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αποκαλύψεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού

21/5/2018 10:34:40 πμ
Αφορούν το κύκλωμα φαρμάκων, τη συνάντηση με τους Θεσμούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έδωσε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis, στο κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά και για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους Θεσμούς.


Σχετικά με το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα, αποκάλυψε πως το "κουβάρι" έχει αρχίσει να ξετυλίγεται και οι έρευνες έχουν ήδη επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία, επισημαίνοντας πως "στο χώρο της Υγείας, τα στραβά μάτια και η πολιτική προστασία στη φαυλότητα έχουν τελειώσει οριστικά".


Παραδέχτηκε ωστόσο πως "ο μηχανισμός ελέγχου της διαχείρισης των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων αναμφίβολα είχε και έχει κενά", αλλά αποκάλυψε ότι ήδη έχει ανατεθεί στην ΗΔΙΚΑ η ενσωμάτωση κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντός των νοσοκομείων, που θα εμπεριέχει θεραπευτικά πρωτόκολλα και θα επιτρέπει την ηλεκτρονική επιτήρηση (monitoring) της παραγγελίας και τελικής διάθεσης των φαρμάκων, και ιδιαίτερα των ακριβών.


«Μόνο έτσι δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενών» επισημανε και συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει και άλλα βήματα θεσμικής θωράκισης: ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελλος Υγείας, η Αξιολόγηση (ΗΤΑ) και η διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων, τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα στο e-prescription, η εκπόνηση Μητρώων ασθενών, η κεντρικοποίηση προμηθειών κλπ. τα οποία δεσμεύτηκε να τα επιτύχει και να τα πραγματοποιήσει.


Αναφορικά με το αίσθημα ανασφάλειας που προκάλεσε η αποκάλυψη του κυκλώματος στους καρκινοπαθείς, είπε πως ήταν "σοκ" για όλους αλλά συμπλήρωσε ότι "το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να έχει τα προβλήματα του, μπορεί να έχει ακόμα ανοικτές πληγές λόγω της κρίσης, αλλά δεν είναι ανοχύρωτο. Είναι αξιόπιστο και λειτουργικό, προσβάσιμο για όλους και συνεχίζει να προσφέρει αναντικατάστατες και αποτελεσματικές υπηρεσίες την ώρα της ανάγκης. Προφανώς έχει ακόμα εστίες ανομίας και διαφθοράς, έχει θεσμικά ελλείμματα που έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ασθενείς να καλύψουμε".


Σε ερώτηση για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους Θεσμούς, αποκάλυψε ότι «το μεγαλύτερο "αγκάθι" είναι στην πραγματικότητα η αναγκαία αύξηση του ορίου δαπανών του Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ) για την πληρέστερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών». Δήλωσε όμως πως θεωρεί ότι θα συμφωνήσουν τελικά "στη δυνατότητα σταδιακής ενίσχυσης των ορίων με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, με ταυτόχρονη διατήρηση του μηχανισμού των κλειστών προϋπολογισμών και των αυτόματων επιστροφών (claw back)".


Κατέληξε δε ότι "αυτή η κυβέρνηση και η αυτή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποδεικνύουν ότι έχουν την επάρκεια και την αξιοπιστία να κλείσουν με κοινωνικά διαχειρίσιμο τρόπο όλες τις βασικές εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης και να βγάλουν οριστικά τη χώρα από την κρίση και τα Μνημόνια".

 


Τέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, είπε ότι πρόκειται για την πρώτη σοβαρή περίπτωση διαφθοράς στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου που ήρθε στο φως, η οποία δεν θα «θαφτεί» αλλά θα τελεσιδικήσει και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. Εξάλλου, όπως είπε, «ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την υπόθεση ήταν η μόνη θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία για να μην υπάρξει παραγραφή». Σχολίασε επίσης ότι «αυτό θα είναι ευεργετικό και εξυγιαντικό για το Σύστημα Υγείας και το δημόσιο βίο της χώρας».

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό