Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Απειλούνται οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας

22/5/2017 11:38:21 πμ
Μια μεγάλη ευκαιρία παραμένει ανεκμετάλλευτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Οι κλινικές μελέτες αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη», δήλωσε ο κ. Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, σε ενημερωτική συνάντηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών.

Η χώρα μας, κατά τον ίδιο, μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που δικαιούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας μέχρι και τα 250 εκ. ευρώ το χρόνο! Τα δε οφέλη είναι πολλά, ιδίως για τους ασθενείς, αλλά και για την οικονομία.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), κάθε χρόνο επενδύονται διεθνώς περισσότερα από 75 δισ. ευρώ και πανευρωπαϊκά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική έρευνα, από τα οποία χώρες, π.χ. το Βέλγιο, προσελκύουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ κλινικών μελετών, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν το 50% των αναγκών των πολιτών σε φάρμακα!

Στη χώρα μας, όπως σημειώνει ο κ. Φιλιώτης, επενδύονται λιγότερα από 80 εκ. ευρώ, εκ των οποίων:

  • 20% (16 εκ. ευρώ) αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο
  • 15% (12 εκ. ευρώ) στα συμμετέχοντα νοσοκομεία
  • 5% (4 εκ. ευρώ) και στους φορείς οικονομικής διαχείρισης ΕΛΚΕΑ/ΕΛΚΕ
καλύπτοντας μόνο το 4% των φαρμακευτικών αναγκών!


 

Ωστόσο, από πλευράς της πολιτείας, απαιτούνται εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και ίδρυση μιας Ειδικής Γραμματείας Κλινικών Μελετών στο Υπουργείο Υγείας για την επιτάχυνση των σχετικών ζητημάτων με την ουσιαστική ενίσχυση της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας του ΕΟΦ.


Σύμφωνα με τον Γιάννη Χονδρέλη, Sr. Manager Clinical Operations & Regulatory Affairs της Pharmaserve-Lilly S.A.C.I., στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως 150 νέες κλινικές δοκιμές το χρόνο κατά μέσο όρο. Παράλληλα, ο χρόνος υπογραφής μιας σύμβασης είναι υπερδιπλάσιος από τον προβλεπόμενο: στο Βέλγιο ο χρόνος έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος για μια κλινική μελέτη είναι περίπου 15-30 μέρες και στην Ελλάδα η διαδικασία μπορεί να κρατήσει και 6 μήνες!


Όσο για τις αντιλήψεις του κοινού σχετικά με το θέμα, έρευνα της ΜRB Hellas έδειξε ότι κοινό και ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι οι κλινικές μελέτες έχουν σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, την ελληνική οικονομία αλλά και τους επιστήμονες (σε ποσοστά έως και 83% για το γενικό κοινό, έως και 94% στους ασθενείς) και δηλώνουν ότι όσο πιο ενημερωμένοι είναι, τόσο πιο θετικοί είναι να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, σημαντικός είναι και ο υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στις κλινικές μελέτες: 68% στο γενικό κοινό, 84% στους ασθενείς! Όπως είπε και κ. Ειρήνη Μπαλιούσκα από το Σύλλογο Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, που συμμετέχει σε κλινική μελέτη για ένα καινούριο φάρμακο, οι κλινικές μελέτες είναι ελπίδα για τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.


Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργείο Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική συνιστούν ακραία οπισθοδρόμηση, καθώς ακυρώνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες για αυτούς θεραπείες και τους μετατρέπουν σε Ευρωπαίους πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων και προσδοκιών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

KALTEQ: Συνεργασία με την Johnson & Johnson MedTech Ελλάδας
Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes
Η συνεργασία της Bayer Ελλάς με τη We4all συνεχίζεται με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον
Στηρίζοντας μια σειρά από δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα