Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Απειλεί με απόσυρση των ελληνικών γενοσήμων η ΠΕΦ

25/9/2013 12:19:45 μμ
Η μείωση της τιμής τους δεν είναι η λύση του προβλήματος της φαρμακευτικής δαπάνης. Αντίθετα θα δημιουργήσει λουκέτα και ανεργία στο κλάδο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με το νέο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής και την επικείμενη κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σε Δελτίο Τύπου αποκαλύπτει αλήθειες για τη χρησιμότητα και την ασφάλεια των ελληνικών φαρμάκων και πώς οι μνημονιακές εντολές και κυβερνητικές πολιτικές δεν θα λύσουν τα προβλήματα της αγοράς.

 

Καταρχάς, στο Δελτίο Τύπου της ΠΕΦ τονίζεται ότι το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων ακόμη και σήμερα δεν ξεπερνά το 1/5 της συνολικής δαπάνης. Γιατί λοιπόν η συζήτηση περί φαρμακευτικής πολιτικής κατευθύνεται για μια ακόμη φορά σε αυτά;

Δεν είναι συνεπώς δυνατόν, κατά την ΠΕΦ, το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης να εντοπίζεται στα ελληνικά φάρμακα, εφόσον αυτά έχουν σήμερα μόλις το 18% της αγοράς, με τη μέση τιμή τους να είναι υποπολλαπλάσια από την αντίστοιχη μέση τιμή των εισαγομένων φαρμάκων.

 

Και τονίζει πως η αλήθεια είναι μία: Το πρόβλημα της δαπάνης δεν είναι οι τιμές (και πολύ περισσότερο οι τιμές των γενοσήμων), αλλά η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, η απουσία θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η επακόλουθη υπερσυνταγογράφηση ακριβών εισαγομένων φαρμάκων. Και εξηγεί ότι εδώ και χρόνια τα παλαιότερα φάρμακα με χαμηλές τιμές υποκαθίστανται με νεότερα εισαγόμενα με τιμές πολλαπλάσιες και ότι η Ελλάδα ήταν για χρόνια και μέχρι πρόσφατα η μόνη χώρα στον κόσμο, όπου τα εντός πατέντας φάρμακα διατηρούσαν την προνομιακή τιμολογιακή μεταχείρισή τους ακόμη και μετά τη λήξη της πατέντας.

 


Επίσης σημειώνει ότι στις ήδη χαμηλές τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων (σύμφωνα με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης) και των γενοσήμων (στο 40% της ήδη χαμηλής τιμής των πρωτοτύπων) πρέπει να περιληφθούν και τα «εξωφρενικά», όπως τα χαρακτηρίζει, rebate και clawback και οι σημαντικές ζημίες των φαρμακοβιομηχανιών. Και προειδοποιεί: «Αυτοί λοιπόν που θεωρούν ότι η πολυσυζητημένη διείσδυση των γενοσήμων θα επέλθει μέσω περαιτέρω μείωσης των τιμών τους, ας είναι έτοιμοι για μια πολιτική γενοσήμων χωρίς γενόσημα στην αγορά.»

 


Επιπρόσθετα, η ΠΕΦ σημειώνει ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ενισχύει την εθνική οικονομία, καθώς συμβάλει στο ΑΕΠ με 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Παράγει και φορολογείται στη χώρα μας και προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Συνεπώς, όπως υποστηρίζει, «οι επιδόσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής».


Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα και ασφάλεια των φαρμάκων που παράγει η χώρα μας, η ΠΕΦ ενημερώνει ότι είναι εκατομμύρια οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο που σήμερα εμπιστεύονται το  λογότυπο «made in Greece» και καταλήγει ότι «η προσπάθεια σπίλωσης της ποιότητας των γενοσήμων απλώς ενισχύει την υποκατάσταση των παλαιότερων φθηνότερων θεραπειών από νεότερες ακριβότερες, κάτι που εκτινάσσει τη δαπάνη και απειλεί να τινάξει το σύστημα φαρμακοθεραπείας στον αέρα.»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών