Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Απαξίωση των ομοιοπαθητικών "φαρμάκων" στις ΗΠΑ

28/4/2017 11:15:37 πμ
Το κράτος ζητά στοιχεία για τη δράση τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια απόφαση που θα συζητηθεί σε σχέση με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, σύμφωνα με το tovima.gr.


Οι παρασκευαστές αυτών των σκευασμάτων, τα οποία για το αμερικανικό κράτος δεν θεωρούνται «φάρμακα» που απαιτούν κλινικές μελέτες και άδειες κυκλοφορίας, θα υποχρεώνονται πλέον να προσκομίζουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, αλλιώς θα πρέπει να προειδοποιούν στις συσκευασίες ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για οφέλη στην υγεία, δηλαδή… ότι δεν κάνουν τίποτα! Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ τα σκευάσματα αυτά έχουν τη σήμανση απλά ότι δεν έχουν λάβει έγκριση από τον FDA.

 

Πρόκειται για παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC), η οποία ξεκαθαρίζει σε νέα έκθεσή της ότι οι ισχυρισμοί για τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα πρέπει να συμμορφώνονται «με τα ίδια στάνταρτ που ισχύουν για άλλα προϊόντα με ισχυρισμούς για οφέλη στην υγεία» και ζητούν από τους παρασκευαστές, στην περίπτωση που αδυνατούν να τεκμηριώσουν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, να ξεκαθαρίζουν πάνω στις συσκευασίες ότι:

  • δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που στηρίζουν τους ισχυρισμούς για τα οφέλη της ομοιοπαθητικής στην υγεία
  • οι ισχυρισμοί της ομοιοπαθητικής βασίζονται μόνον σε θεωρίες του 18ου αιώνα, οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές από τους ειδικούς της σύγχρονης ιατρικής.

«Μιλώντας γενικά, οι ισχυρισμοί των ομοιοπαθητικών προϊόντων δεν βασίζονται σε σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και δεν γίνονται αποδεκτοί από τους ειδικούς της σύγχρονης ιατρικής. Παρόλα αυτά, η ομοιοπαθητική έχει πολλούς πιστούς» αναφέρει η FTC στην ανακοίνωσή της.

Αυτό γιατί οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι συνήθως τόσο αραιωμένες, ώστε το τελικό σκεύασμα μπορεί να μην περιέχει ούτε ένα μόριο δραστικής ουσίας. Οι ομοιοπαθητικοί θεραπευτές πιστεύουν ότι το σκέτο νεράκι, που απομένει, διατηρεί την «ανάμνηση» της δραστικής ουσίας, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τη χημεία και τη φυσική, αναφέρεται στο άρθρο του tovima.gr.

Να σημειωθεί δε ότι η ομοιοπαθητική δεν είναι παραδοσιακή θεραπεία! Δημιουργήθηκε το 1796 από το Γερμανό γιατρό Σάμιουελ Χάνεμαν βάσει του δόγματος ότι «το όμοιο θεραπεύει το όμοιο», δηλαδή ότι μια ουσία που προκαλεί συμπτώματα σε υγιείς ανθρώπους μπορεί να θεραπεύσει αυτά τα συμπτώματα σε ασθενείς.


Τέλος, το ίδιο θέμα έχει απασχολήσει τις αρχές και άλλων χωρών όπως η Αυστραλία. Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής της χώρας επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, χωρίς να βρει πειστικές ενδείξεις αποτελεσματικότητας, και προειδοποίησε το 2015 ότι «οι άνθρωποι που επιλέγουν την ομοιοπαθητική ενδέχεται να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο, αν απορρίψουν ή αναβάλλουν θεραπείες για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται “on demand”
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»