Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντιυπερτασικά φάρμακα συνδέθηκαν με καρκίνο του παγκρέατος

18/4/2018 2:03:15 μμ
Απροσδόκητο χαρακτήρισε το πόρισμα ο επικεφαλής ερευνητής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αντιυπερτασικά φάρμακα ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα από το Baylor College of Medicine των ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα, μεγάλη μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που είχαν λάβει βραχείας δράσης αναστολέα διαύλων ασβεστίου (CCB), παρουσίασαν αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στο πάγκρεας κατά 66%!

Επίσης, γυναίκες που λάμβαναν βραχείας δράσης φάρμακο CCB για τρία ή περισσότερα χρόνια, αντιμετώπισαν περισσότερο από το διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν πάρει άλλα είδη φαρμάκων για την πίεση.


Πρόκειται για τις ουσίες νιφεδιπίνη, νικαρδιπίνη και διλτιαζέμη και σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Zhensheng Wang, τα βραχείας δράσης CCB ήταν τα μοναδικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που συνδέθηκαν με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος.


Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε το πόρισμα της έρευνας «απροσδόκητο», καθώς προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα CCB θα μπορούσαν ακόμη και να προστατεύουν από τον καρκίνο του παγκρέατος, αυξάνοντας τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (sRAGE) που είναι γνωστό ότι διατηρεί υπό έλεγχο τη φλεγμονή.

Πώς εξηγείται το πόρισμα;

Ο Wang δήλωσε ότι ένα βραχείας δράσης CCB είναι το «λιγότερο αποτελεσματικό» φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, υποθέτοντας πως πολλές από τις γυναίκες στη μελέτη μπορεί να μην είχαν εξαρχής καλό έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη, γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος.

 

Επιπλέον, εξήγησε ότι δείγματα αίματος, που ελήφθησαν από >50% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος, αποκάλυψαν ότι εκείνες που δεν είχαν πάρει ποτέ βραχείας δράσης CCB για την πίεση είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης sRAGE, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν πάρει άλλα είδη φαρμάκων για την πίεση. Αυτό θα σήμαινε μικρότερο έλεγχο της φλεγμονής και, συνεπώς, πιθανώς υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο.


Ο Wang και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο επικείμενο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, αλλά έχουν δηλώσει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά.


Σημειώνεται, τέλος, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και διακοπής του φαρμάκου από τους ασθενείς. Καταρχάς οι ασθενείς πρέπει πάντα να συζητούν με τους γιατρούς τους την αγωγή τους και μια διακοπή φαρμάκου μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία τους. Κατά δεύτερον επισημαίνεται ότι ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος παραμένει πολύ χαμηλός. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, μόνο το 1,6% των Αμερικανών θα αναπτύξει το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της